Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

«Моліться за тих, хто кривдить»: В Україні не повинно бути ворожнечі до Росії чи росіян

Від імені Церкви ще раз закликаю керівництво Росії та його поплічників в Україні одуматися

Заява

Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

з приводу ескалації насильства в Україні

Дорогі брати і сестри!

Шановні співвітчизники!

Останні трагічні події в Україні нікого не можуть залишити байдужим. Внаслідок збройного протистояння знову ллється кров, гинуть люди. Проти нашої країни триває неоголошена війна.

Трагедія сталася у Одесі, коли озброєні особи напали на ходу за єдність України, вбили кількох її учасників, чим спровокували реакцію опору. Внаслідок сутички в будинку профспілок сталася пожежа в якій загинули десятки людей.

Перед цим антиукраїнські активісти в Донецьку вчинили напад на мирний захід прихильників єдності України, учасники якого зазнали побиття.

Протягом кількох тижнів м. Слов’янськ Донецької області фактично захоплене терористами, які беруть у полон заручників, катують та звіряче вбивають людей. Озброєні особи також захопили низку будівель органів державної влади і місцевого самоврядування у Донецькій та Луганській областях.

Необхідно підкреслити, що кожен громадянин має право мирно, без зброї висловлювати свої політичні переконання. Але будь-які посягання на конституційний лад, єдність, територіальну цілісність та недоторканість кордонів України є не політичною діяльністю, а злочином, який має зупинятися та каратися згідно до закону.

На останньому я хочу особливо наголосити – якими б не були явними і небезпечними злочини, вони мають зупинятися і каратися згідно до закону. За будь-яких обставин вчинення самосуду є неприпустимим, що засвідчує і Божий Закон, і людський.

Численні неспростовні докази, на які також спирається у своїх висновках і міжнародне співтовариство, підтверджують, що за цим спалахом насильства і терористичними акціями стоять спеціальні служби Російської Федерації, відповідальність за дії яких лежить на політичному керівництві Росії та особисто її Президенті. Службовці російських спеціальних підрозділів, завербовані ними агенти серед українських громадян, найманці з Росії роблять все для того, щоби роздмухувати протистояння, чинити провокації, примножувати жертви.

Їхньою метою є руйнування української державності, створення приводу для відкритого збройного вторгнення Росії на територію України і окупації наших земель.

Контрольовані російською владою ЗМІ продовжують небувалу за своїм розмахом кампанію брехні, що також є складовою частиною неоголошеної війни проти України. Учасникам цієї кампанії слід пам’ятати, що свідоме примноження неправди є служінням сатані.

Чинячи зло російська влада намагається приховати правду – так само, як це робилося під час окупації Криму, коли ця ж влада відмовлялася визнавати російську приналежність окупаційних військ. Але від Бога не сховати правди – Він все бачить і кожному відплатить згідно із заслуженим.

Тому від імені Церкви ще раз закликаю керівництво Росії та його підлеглих і поплічників в Україні одуматися, зупинитися, не примножувати гріхів, не провокувати нове кровопролиття, не накликати на себе більший гнів Божий.

Кожен, хто віддає злочинні накази на роздмухування в Україні громадянського протистояння і сепаратизму, на збройне захоплення державних приміщень, на вчинення провокацій, на пролиття крові та вбивства, кожен, хто фінансує ці дії, хто їм сприяє чи бере в них участь, хто перешкоджає припиненню таких злочинів – чинить гріх братовбивства, гріх Каїна, за який рано чи пізно дасть відповідь перед Богом. Таким маємо сказати словами, що промовив Архистратиг Михаїл до сатани: «Нехай заборонить тобі Господь» (Іуди 1:9).

Нам потрібен широкий суспільний діалог, подолання ворожнечі, об’єднання зусиль у побудові кращої України. Але конституційний лад, єдність, територіальна цілісність, недоторканість кордонів України є аксіомами, які ніхто не має права ставити під сумнів, незалежно від політичних переконань. У цих питаннях визначальною може бути воля лише всього народу України, а не окремих партій, груп чи мешканців певних територій.

Хочу підкреслити – в Україні немає зараз і не повинно бути в майбутньому ворожнечі до Росії як країни чи росіян як нації. Знання мов, різноманітність політичних поглядів також мають слугувати благу і єдності українського народу, а не ставати приводом до розпалювання ненависті.

Хоча це і важко, але так нам наказує Господь: «Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, добро творіть тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто кривдить і гонить вас, щоб ви були синами Отця вашого Небесного» (Мф. 5:44-45). Нам, як християнам, не слід забувати, що ворожнечу між людьми сіє наш єдиний справжній ворог – диявол. Тому маємо пам’ятати: «Наша боротьба не проти крови і плоті, а проти начальства, проти влади, проти світоправителiв темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних» (Еф. 6:12).

Боротьба ця звершується в тому числі й молитвою. Тому знову і знову належить підносити молитви до Бога з проханням зупинити примноження зла і ворожнечі між людьми: «Нехай не осоромляться всі, що надіються на Тебе, а осоромляться ті, що беззаконствують даремно… Спаси, Боже, народ Твій від усіх страждань його» (Пс. 24:3,22).

Закликаю всіх словами Писання: «Нікому не відплачуйте злом за зло, але дбайте про добро перед усіма людьми. Якщо можливо i залежить від вас, перебувайте в мирі з усіма людьми… Не бувай переможений злом, а перемагай зло добром» (Рим. 12:17,21).

Нехай милостивий Господь упокоїть душі всіх загиблих, подасть здоров’я пораненим, заспокоїть збурені серця, добрих зміцнить на шляху правди, а злих відверне від шляху погибелі.

Боже благословення нехай перебуває над усіма, хто в той чи інший спосіб захищає мир і єдність України. Впевнений, що зло і неправда обов’язково будуть переможені, про що свідчить нам і наше християнське сповідання: «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!»

ФІЛАРЕТ,

Патріарх Київський і всієї Руси-України

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: