Ірина Геращенко Народна депутатка України

В Раді захищали журналістів: комуністи і регіонали не прийшли

На засіданні ТСК з розслідування фактів тиску на журналістів і перешкоджання журналістській діяльності слухали 10 епізодів відвертого тиску на представників ЗМІ.

На засіданні ТСК з розслідування фактів тиску на журналістів і перешкоджання журналістській діяльності слухали 10 епізодів відвертого тиску на представників ЗМІ. Переважна більшість випадків стосується регіональних журналістів. Чим менше містечко - тим безправніше журналіст, якого місцева влада може не пускати на засідання ради, де дерибанять землю, охоронці можуть лупцювати, а міліція виривати телефон-мікрофон.

Дивно, але на засідання ТСК не прийшов жоден представник ПР і КПУ, хоча ж мова йшла про журналістів різних регіонів і різних видань. Схоже, що увага ТСК до факту порушень прав журналістів «стимулювала» правоохоронні органи більш ретельно реагувати на факти порушень прав журналістів по кількох епізодах, принаймні, після звернень ТСК до суду було передано кримінальне впровадження за фактом нападу на групу «Шустер лайф. Адреналін», також на журналістів СТБ в Ірпені, буде змінено підслідність справи нападу на олександрійського журналіста Логвінова та волинянина Пташника. А журналіст ICTV Володя Горковенко на засіданні ТСК з подивом дізнався, що начебто він не хоче співробітничати зі слідством за фактом перешкоджання йому однією ретивою регіональною дамочкою під час зйомок.

Дуже часто правоохоронці відмовляються порушувати справу, бо начебто журналісти були без бейджиків чи знімали не на професійну камеру. Хоча якщо міліціонер, що перебуває у відпустці, затримає злочинця - йому ж не скажуть, що «він був не при виконанні». Отож ми бачимо необхідність посилення прав журналістів щоло доступу до органів влади, посилення іх захисту щодо відкриття справ по факту перешкоджання органами вищої інстанціії ( це особливо актуально в маленьких містечках, де рука руку миє і журналіст апріорі незахищений). Такі висновки сьогоднішнього засідання ТСК.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: