Ірина Геращенко Народна депутатка України

Євродепутати бояться приїхати на Донбас навіть на годину. Як там тоді можна проводити вибори?

Ірина Геращенко

В нас є великі питання до наших європейських колег: як же ви наполягаєте на проведенні виборів на територіях, де вашим співробітникам небезпечно перебувати навіть годину? А як там перебуватимуть спостерігачі?

Візит депутатів Європарламенту - членів парламентського комітету асоціації, готувався ще з травня . Євродепутати самі висловили бажання відвідати не лише Київ, але і Схід. Ми ретельно пропрацьовували маршрути, пропонували різні міста і селища для відвідин. Офіційна програма була затверджена з відповідним секретаріатом Європарламенту. І ось, за два дні до початку ПКА українська сторона отримала офіційного листа, що президент Європарламенту і всі голови політгруп і фракцій ( так звана конференція керівників Європарламенту на чолі з президентом ЄП) обговорювала майбутній візит делегації своїх депутатів в Україну і прийняла рішення ОБМЕЖИТИ офіційну програму тільки Києвом, через безпекову ситуацію.

Звичайно, депутатам не можна нічого забороняти. Тому Європарламент заборонив їхати своїм співробітникам. Не дозволяється їхати перекладачам і жодному співпробітнику Європарламенту - через безпекову ситуацію! А депутатам рекомендували обмежити офіційний візит лише безпечним Києвом, а далі, мовляв, хто вже захоче - то їх неофіційна справа.

І ми дякуємо тим трьом європейським політикам, єдиним, які прийняли рішення - їхати! В нас є великі питання до наших європейських колег: а як же ви наполягаєте на проведенні виборів на територіях, де вашим співробітникам небезпечно перебувати навіть годину? А як там перебуватимуть спостерігачі, мовчу вже про безпеку виборчих дільниць...і взагалі, РФ же гарантувала режим тиші... Там живуть тисячі українців- хто подбає про їх безпеку? Чи вибори потрібні лише для галочки, а не справжні?...

Очевидно, що це - подвійні стандарти і ми будемо говорити про це на кожній міжнародній зустрічі! 
Ми дякуємо Ребеккі Хармс і її колегам Міхаелю Боні і Яроміру Стетіні, які сказали, що їм соромно за таке рішення президентського комітету і які , попри все, поїхали своїми очима побачити «перемир'я». 
Наш візит розпочався з Дніпра, з лікарні імені Мечникова. За два роки тут врятували 2 тисячі наших солдатів. Й сьогодні реанімація забита дуже важкими пораненими - з Авдіївки, промзони, з інших населених пунктів. Всі вони доставлені після чергового проголошення режиму тиші, вже у вересні. Режим тиші щодня порушується бойовиками. Європейські колеги були шоковані характером побачених ран, відірваними кінцівками, складеними наново ногами, зашитими тілами зовсім юних хлопців, майже дітей.

«Ми захищаємо Батьківщину» - шепотів хлопець, якому видалили нирку і півшлунку...

Чи пам'ятають самі деякі європейці в пафосі своїх слів - повчань про цінності, про те, як це - захищати Батьківщину? Ми можемо їх цьому повчити. Для нас це - найвища цінність.

В лікарні європейським депутатам показали колекцію куль, осколків від мін і «Градів», що їх витягли з понівечених молодих українців, які захищають європейські цінності - прав на свободу, незалежність і гідність.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: