Ірина Геращенко Народна депутатка України

Референдум щодо НАТО у 2014 році: як Україна уникнула катастрофи

276 - ЗА НАТО! Майже конституційна більшість. Це дуже важливе рішення.

Той, хто Вірить, зайде в усі двері. І навіть як його там не дуже чекали - то приймуть, бо проти Віри немає кордонів

276 - ЗА НАТО! Майже конституційна більшість. Це дуже важливе рішення. По-перше, воно демонструє єдність політичних еліт щодо курсу на євроатлантичну інтеграцію. По-друге, це примушує владу не лише говорити про НАТО, а змінювати стандарти в оборонному, безпековому, екологічному секторі. А суспільство- контролювати і жорстко питати за імплементацію стандартів. Особлива відповідальність на Уряді, де є віце-прем'єр з євроатлантичної інтеграції і чий офіс в першу чергу має зосередитися на координації зусиль всіх міністерств і відомств для впровадження НАТОвських стандартів.

Щодо референдуму по НАТО в 2014 році, то це був би не просто фальстарт, а катастрофа, яка б назавжди перекрила нам шлях до Альянсу. Адже в 2014 вся соціологія показувала, що ми не мали ще в суспільстві 50% підтримки євроатлантичної інтеграції, і тому наші опоненти як всередині країни, так і україноскептики в самому Альянсі отримали б залізобетонний козир, що суспільство і народ України проти.

Ми проведемо, якщо в цьому буде потреба, референдум - напередодні вступу, як це зробили ці країни Східної Європи, що доєдналися до Альянсу.

Але є одне але: вони провели референдум після подачі заявки, коли влада мала тверде переконання в підтримці суспільством членства в НАТО, бо не мала права на помилку. А не заради гучного піару, щоб поставити намети по країні і збирати чергові підписи. Як же набрид цей піар і безвідповідальність в політиці.

А всі, хто говорить, що Україну ніхто ніде не чекає і нам нічого не світить, поки йде війна на Донбасі і поки анексований Крим, моя порада - більше віри в СВОЮ Країну! Я тисячі разів в цій сесійній залі чула, що Україні не нададуть безвіз і не ратифікують Угоду, поки йде війна. І слава Богу, що ці Фоми невіруючі в Україну, не визначають сьогодні політику, бо ми б ніколи не мали з їх завиванням ані безвізу, ані Угоди. Перемагає той, хто Вірить! Той, хто Вірить, зайде в усі двері. І навіть як його там не дуже чекали - то приймуть, бо проти Віри немає кордонів): Вірте в Україну, друзі!

P. S. Як абсолютно справедливо вказують наші провідні експерти в сфері євроатлантичної інтеграції, референдум - не є обов'язковою вимогою доя вступу, і їх проводили далеко не всі країни, що доєдналися до НАТО.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: