Ірина Геращенко Народна депутатка України

Все про зустріча Порошенка і Трампа від очевидця

В мережі продовжують активно обговорювати деталі візиту президента Порошенка до США. Причому діляться «деталями» ті, хто й близько там не були і зовсім не володіє інформацією.

Спробую систематизувати певні «меми» і запитання.

- Скільки тривала зустріч Президентів П. Порошенка і Д. Трампа?

- 30 хвилин. Повноцінна розмова, аби донести ключові меседжі, сформувати особисту уяву про співрозмовника, зав'язати особистий контакт, що так важливо в міжнародній політиці. До відома адептам «зради»: чимало важливих міжнарожних зустрічей президента Трампа тривали саме півгодини, а то і менше, кажуть, короткі зустрічі - це його стиль. 

- Чи піднімав на зустрічах президент Порошенко питання гарантій Україні в контексті Будапештського меморандуму? 

-Так. На зустрічах з віце- президентом Пенсом, Держсекретарем Тілерсоном , міністром оборони ,легендарним генералом Меттісом, (а саме ці люди сьогодні займаються українським питанням в новій адміністрації) , також на зустрічі зі спікером Конгресу Райаном, П. Порошенко нагадав американським партнерам, що Украіна свого часу відмовилася від четвертого у світі ядерного арсеналу і очікує від міжнародних партнерів дотримання гарантій територіальної цілісності України і безпеки.

- Чи обговорювалися на зустрічах можливі розширення чи зміна «нормандського формату» і «мінського процесу»? 

- Ні. Під Мінськими угодами стоїть підпис Путіна, він має іх виконувати - і це ключове. Натомість , на всіх зустрічах обговорювалася подальша координація зусиль в рамках мінського процесу, нормандського формату і більш активне залучення США до процесу встановлення миру на Донбасі. Особливо акцентувалося на питанні звільнення заручників.

- Чи звучали якісь натяки і «плани» «обміну Криму на Донбас»?

- Ні! На всіх зустрічах звучала позиція американської сторони , що санкціі проти РФ мають тривати до повного відновлення територіальної цілісності Украіни, включаючи повернення Криму і Донбасу. Примітно, що саме в день візиту президента до США було розширено американські санкціі проти РФ. Співпадіння? Не думаю):

- Чому візит не анонсувався зазделегідь? 

 - Всі , хто були залучені до підготовки візиту, зазделегідь знали і працювали, щоб все пройшло добре. Подібні візити- і це очевидно,- не готуються за день чи за тиждень. Але є певна внутрішня кухня, і в Україні , в США є своі внутрішні історії і треки, пов'язані зі взаєминами зі ЗМІ , з РФ, яка точно було не в захваті від украіно- американської зустрічі. Тому питання не в анонсах. Завданням команди було готувати повноцінну зустріч і інформувати про деталі за фактом. 

- Чи обговорювався на зустрічах законопроект про реінтеграцію Донбасу? 

- Ні. Ані цей, ані інші законопроекти не обговорювалися. Але тема врегулювання інспірованого РФ конфлікту на Донбасі була однією з ключових. І в цьому контексті обговорювалося широке коло питань врегулювання конфлікту і повернення миру на Донбас. 

- Чи піднімалося на зустрічах питання боротьби з корупцією? 

 - Так, в контексті продовження реформ, при цьому американська сторона на всіх зустрічах відзначала, що Україна досягла значного прогресу в зміні країни, в т ч в питаннях боротьби з корупцією. 

- Чи є Україна пріоритетом для США?

- Україна займає важливе місце в міжнародному порядку денному нової адміністрації, але так само правда, що є кілька пріоритетних для адміністрації тем, які мають першочергову увагу: це взємини з РФ, сірійська криза, інші. Щоб бути цікавими - нам треба серйозно працювати з нашим стратегічним партнером, активізувати діалог з ключовими персонами адміністрації, Конгресом і Сенатом . Це очевидно, тому на всіх зустрічах звучали конкретні пропозиціі , які мають вилитися в підписання угод. 

-Чому за підсумками зустрічі не було спільних заяв чи документів? 

- Є спільність позицій, це головне. Щодо конкретних угод, то зараз йде робота над іх підготовкою і формалізацією, зокрема , в безпековій сфері. 

- Чи так принципово було зустрітися з Трампом перед іх можливою зустріччю з Путіним? 

- Принципово було , щоб зустріч була підготовленою , результативною, повноцінною, конструктивною. Добре, що вона відбулася саме зараз, напередодні G20 .

Також особливо хочу відзначити зустрічі з ключовими гравцями команди Трампа, які ведуть міжнародку, в т ч міжнародний напрямок: з віце- президентом Пенсом, Держсекретарем Тілерсоном і, особливо теплу, з міністром оборони Меттісом. До речі, зустріч в Пентагоні розпочалася з гімну Укоаіни і США, а Метісс подарував Порошенку спільне фото з надписом «Від патріота- патріоту». А в ситуативній кімнаті, де проходила зустріч, серед кількох електронних годинників, є годинник з київським часом- досить символічна деталь.

Ще одне моє особисте спостереження і емоційне сприйняття від візиту: ключові посади в новій адміністрації займають люди з досвідом, за плечима яких є серйозні особисті досягнення . Очевидно, у своєму виборі команди президент Трамп робив ставку на людей, за якими є історія власного успіху, на прагматиків. Жодного «нового обличчя» і «юного дарування» чи вчорашнього активіста . ( я не даю характеристики, добре це чи погано, це покаже тільки час, рейтинги і наступні вибори, але я просто констатую цей факт. Наприклад, в адміністрації президента Макрона багато нових обличчь і молодих політиків, в новій американській адміністрації інший підхід формування команди- такі факти). Міністру торгівлі Россу - за 80, харизматичний генерал Меттіс і Держсекретар Тілерсон теж далеко не вчора вийшли з університету. 

- Які конкретні результати візиту? 

- Це був робочий візит, під час якого скоординовано позиціі щодо підготовки і підписання важливих угод і документів- як в безпековій, так і в економічній сферах. Вже найближчим часом ми чекаємо в Украіні високих гостей на рівні ключових міністрів адміністрації. Важливо - продовження санкцій, чітка політична позиція щодо підтримки Украіни. 

- Який настрій після візиту: ейфорія чи розчарування?

- Оптимізм, який базується на прагматизмі. Нам потрібна підтримка Америки. Але зірки зараз так складаються, що Америці також потрібна Україна. Ну, і як після закінчення виборів потрібно відразу готуватися до нових, так і після принципових, а не ритуальних візитів, потрібно працювати над реалізацією домовленостей і підготовкою нових зустрічей.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: