Андрій Герус Народний депутат

Офшорний скандал закінчився, але якось без моралі...

Тільки зробивши нормальну юрисдикцію, як частину глобального ринку капіталу, ми зможемо стати повноцінною європейською державою.

Ще коли я працював у Галнафтогазі у 2005-2006рр. ми одними з перших робили розміщення акцій серед іноземних інвесторів, фондів. Більшість з них вперше прийшли в Україну, дивились з великим оптимізмом і були готові купувати українські акції в українській юрисдикції.

Через 4-5 років ситуація кардинально змінилась. По-перше, Україна значно інтегрувалась у глобальну фінансову систему. А по-друге, в Україні за той час вистрілили всі можливі ризики: регуляторні, рейдерські, валютні, корупційні, ризики права власності, ліквідності, інфраструктури ринку і т.д. А у 2014р. навіть реалізувався ризик війни.

За останні 5-6 років я не памятаю ні одної більш-менш великої трансакції, яка б структурувалась в Україні, по українських законах і з українськими акціями. І справа тут не тільки і не зовсім у податках. Податки можна оптимізувати і в Україні (через інвестиційні фонди).

Справа у ризиках, інвестиційному кліматі, rule of law, захищеності права власності, правовій, судовій та банківській системі. В Україні банально некомфортно тримати серйозні грошові кошти, бо банк може впасти, а гроші можуть зникнути.

Так ось, незважаючи на весь резонанс, офшорні скандали не мають якихось серйозних юридичних перспектив і наслідків. На мою думку, найважливіший і найкорисніший висновок, який може бути зроблений - в Україні дійсно треба будувати інвестиційний клімат, нормальну юрисдикцію. Судова реформа - rule of law. Банківська реформа - надійність фінансової системи. Валютна лібералізація - інтегрованість у глобальну фінансову систему. Високооплачувані і професійні чиновники, які зможуть виконувати сервісні функції, а не доїти бізнес. І ДОВІРА, на якій базується усе.

Але поки це все не зроблено, то всі ідуть в офшор. Бо купити єврооблігації навіть українських емітентів в Україні не дозволено.

І тільки зробивши нормальну юрисдикцію, як частину глобального ринку капіталу, ми зможемо стати повноцінною європейською державою. Приклади всіх європейських країн це підтверджують.

Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: