Андрій Герус Народний депутат

Сміттєвий колапс. Як цю проблему вирішує Мехіко

До свого закриття Bordo Poniente було найбільшим звалищем в Латинській Америці. Починаючи з 1985 року, воно пропустило через себе 70 млн. тонн відходів

Зараз у Мехіко на вторинну переробку (recycled waste) іде близько 13% всього сміття

Населення Мехіко, столиці Мексики - 8,9 млн чоловік (агломерація - 21 млн).

Кожен день Мехіко продукує понад 12 тис. тонн твердих побутових відходів.

З 1985 року сміття вивозилось на схід від Мехіко на полігон Bordo Poniento, до 2011 року там на 600 гектарах землі зібралось 76 млн тонн сміття висотою 27 метрів.

У 2008 р. різні органи влади та екологічні організації розпочали тиск щодо закриття і очистки полігону. У 2010 р. між містом і федеральною владою був підписаний меморандум щодо закриття полігону.

У грудні 2011 р. був виданий наказ щодо закриття полігону. Проте альтернативні ділянки не були надані - це спричинило справжній колапс. Сотні тисяч тонн сміття залишилось у місті, полігони деяких інших міст відмовлялися приймати сміття. Частково сміття почали безконтрольно вивозити на стихійні сміттєзвалища за межами Мехіко.

Ситуація спричинила серйозний конфлікт між центральною владою, владою штату та міста Мехіко.

Для того, щоб стимулювати сортування сміття та зменшити обсяги вивезення сміття міська влада започаткувала програму «сміття в обмін на їжу». Був створений великий ринок, де за відсортовану вторсировину (пластик, скло, метал) можна було отримати овочі та фрукти.

У перший день понад 3000 сімей принесли 11 тонн вторсировини в обмін на 8 тонн свіжих фруктів та овочів. Такі обміни відбувались в першу суботу кожного місяця. Проект був збитковий, місто доплачували, щоб побудувати культуру роздільного збору сміття.

У 2012 році консорціум 2-х іспанських та 2-х мексиканських компаній переміг у тендері на будівництво заводу по виробництву електроенергії з біогазу на полігоні Bordo Poniento. Сума інвестицій $2 млрд. Мехіко 25 років буде купувати еклектрику для освітлення вулиць по ціні нижчій, аніж встановлена загальна ціна.

У квітні 2017 року консорціум місцевої компанії та французької Veolia перемогли у тендері щодо термічної переробки сміття. Інвестиції - $600 млн, вироблятиметься 965 000 Мвт-г елекроенергії для потреб 12 ліній метро міста Мехіко. Після 33 років ця електростанція стане власністю міста. Місто готує ще три тендери на сміттєпереробні підприємства.

Зараз у Мехіко на вторинну переробку (recycled waste) іде близько 13% всього сміття. Це менше, аніж у США - там 25%, але більше, аніж в середньому по Мексиці - 3%. До такого показника столиця Мексики ішла з 2008 року.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: