Микола Гнатовський Професора Університету імені Тараса Шевченка, заступник голови Європейського комітету проти тортур (ЄКПТ)

Мета санкцій. Чотири головні вимоги до Росії

Щодо нової хвилі санкцій проти агресора

Щодо нової хвилі санкцій проти агресора.

Оскільки найдієвіші санкції, підкріплені військовою силою, що могла б запровадити Рада Безпеки ООН, блоковані агресором, який є її постійним членом, окремі держави та їхні об'єднання продовжують запроваджувати санкції індивідуальні, або контрзаходи. Вони мають на це повне право, адже порушення міжнародного права, вчинені РФ проти України, стосуються настільки основоположних його норм, що вони стосуються всіх держав без винятку. Мета, в ідеалі, змусити агресора понести міжнародну відповідальність, тобто:

1) припинити протиправні дії;

2) повернути ситуацію у первинний стан (провести реституцію);

3) компенсувати всю шкоду від своїх протиправних дій (надати компенсацію);

4) вибачитися (надати сатисфакцію).

Нереалістично? Путін спалив шляхи для відступу, дороги назад немає? Що ж, тоді для санкцій немає альтернативи, аж поки агресор не лусне. А він лусне. Будемо сподіватися, що це станеться якомога раніше, і з найменшими втратами для міжнародного співтовариства та населення Росії, що опинилося в заручниках у диктатора.

Браво всім державам, які запроваджують санкції (контрзаходи) проти агресора! У цьому - не тільки підтримка України, у цьому - підтримка міжнародного права як основи світопорядку.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: