Микола Гнатовський Професора Університету імені Тараса Шевченка, заступник голови Європейського комітету проти тортур (ЄКПТ)

Справа Александрова-Єрофеєва. Дві цікаві задачі для Вищого адмінсуду

Дуже цікаво: захист Александрова і Єрофеєва просить у ВАСУ визнати їх віськовополоненими.

Дуже цікаво: захист Александрова і Єрофеєва просить у ВАСУ визнати їх віськовополоненими.

Для правильного вирішення справи слід послідовно відповісти на два питання:

1) Чи застосовується Третя Женевська конвенція 1949 р. і Додатковий протокол І 1977 р. до цієї ситуації?

2) У випадку позитивної відповіді на перше питання, чи відповідають Александров і Єрофеєв критеріям для отримання статусу військовополоненого, передбаченим цими міжнародними договорами?

Відповідь на перше питання, на мій погляд, має бути позитивною. Навіть без необхідності доводити безпосередню участь РФ у збройному конфлікті на території Донецької та Луганської областей України або ефективний контроль РФ над збройними групами, що ідентифікують себе як "ДНР", "ЛНР" тощо, доки триває окупація Російською Федерацією частини території України (Автономна Республіка Крим та місто Севастополь), у відносинах між двома державами існує стан міжнародного збройного конфлікту, а отже всі чотири Женевські конвенції 1949 р. та Додатковий протокол І 1977 р. повинні застосовуватися.

Відповідь на друге питання, як на мене, не така однозначна. Все залежить від того, чи доведе захист цих двох осіб їхню належніть до особового складу російських збройних сил або до іншої категорії осіб, що мають право на статус військовополоненого.

Буде дуже цікаво почитати рішення ВАСУ.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: