Михайло Гончар Президент «Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»

Іміджевий баласт на прізвище «Бойко»

Латвія наклала арешт на рахунки компанії, яка продала «Чорноморнафтогазу» бурові платформи і порушила проти неї кримінальну справу за фактом відмивання грошей.

Латвія наклала арешт на рахунки компанії, яка продала «Чорноморнафтогазу» бурові платформи і порушила проти неї кримінальну справу за фактом відмивання грошей. Це позитивно в тому контексті, що зайвий раз показує: подібного роду оборудки мають подвійне дно. Звичайно, Латвія в цьому питанні турбується про свої інтереси. Латвійські правоохоронці вивчатимуть проблему всебічно, але через призму власних інтересів. Латвійці перевірятимуть той факт, чи не порушені їхні інтереси і чи не завдано їм збитків?

Щодо наслідків для України, то окрім певного додаткового резонансу і певного негативного іміджу для осіб, причетних до оборудки з вишками, це не загрожує нічим. Латвійська схема не була унікальною, це досить універсальна схема. Єдине що, не кіпрський офшор, а латвійський офшор став тою ланкою, яка була використана.

Якщо в результаті проведених дій буде з’ясовано, що державі Латвії завдано збитків, то тоді можуть бути певні негативні наслідки до групи осіб, включаючи тих, що були за межами Латвії, тобто в Україні. У цих осіб можуть виникнути проблеми у взаєминах з латвійськими правоохоронними органами, а враховуючи, що Латвія член Євросоюзу, то і з ЄС.

Чи буде Україна співпрацювати з латвійцями в інтересах слідства? З точки зору міжнародних відносин має. Якщо українські правоохоронні органи хочуть, щоб з ними співпрацювали у тих справах, що розслідуються в Україні, то Україна має співпрацювати з Латвією. Але, оскільки в Україні зовсім інші реалії, то подібна співпраця скоріше всього буде мати імітаційний характер. Враховуючи, що українська сторона не може відмовити, то скоріше за все, будуть здійснюватись якісь формальні процедури. Вони значною мірою можуть бути направлені на убезпечення від негативних наслідків причетних громадян України. Зрозуміло, що оборудка з цими вишками принесла дохід в приватні руки. І це були не малі гроші. Ці гроші можуть зробити свою справу в відповідних компетентних органах України, враховуючи той корупційний потенціал, який в них є.

Зараз не можливо дати однозначну відповідь на те, чи будуть якісь негативні наслідки для самого Юрія Бойка. В тому випадку, якщо в процесі слідства буде з’ясовано, що саме ця персоналія своїми діями завдала конкретних економічних збитків Латвії, то тоді можливі будь-які наслідки. Питання в тому, чи це зможуть довести, чи не зможуть. Очевидно, що попередньо досліджуючи цю тематику, латвійська сторона набрала певний потенціал доказів.

Складно сказати, чи будуть якісь слідчі дії з українського боку. Все, що відбулося в Україні після оборудки свідчить про те, що жодних наслідків ні правових, ні інших не настало. Тому не доводиться очікувати, що в даному випадку вони раптом настануть. Це можливо тільки, якщо латвійська сторона доведе факт, що Латвії завдання збитків і побічно з’ясується, що збитки завдані й Україні. Але тут сфера компетенції латвійців завершується. Це сфера компетенції українських правоохоронців, а вони можуть просто не побачити складу злочину, як вони не бачить і зараз те, що державній компанії завдано збитків. Українська Феміда навряд чи прозріє.

Якщо десь на високому політичному рівні буде прийнято рішення позбутись негативного іміджевого баласту людини, прізвище якої Бойко, то тоді це може бути використано як привід для того, щоб він змінив посаду. Але навряд чи варто розраховувати на щось більше. Хіба що відбудеться зміна влади, і хтось зініціює ретельне розслідування того, що насправді стояло за оборудкою під назвою «вишки Бойка». Тоді б напрацювання латвійських правоохоронців могли б бути використані в Україні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: