Лілія Гриневич Екс-керівник столичного управління освіти та науки

Табачник міг назвати нову гімназію «Русский мир»

Він усілякими методами, усілякими способами пропонує русифікацію для системи освіти.

Звернення Дмитра Табачника до голови столичної міськадміністрації Олександра Попова із проханням відкрити в Києві нову гімназію з російською мовою викладання цілком лежить в руслі політики чинного міністра освіти. Він усілякими методами, усілякими способами пропонує русифікацію для системи освіти.

Але тут є питання. Мережа шкіл повинна формуватися, в першу чергу, з потреби людей. В повідомленні міністра є декілька дуже важливих речей. Він говорить про те, що ця гімназія має бути відкрита на лівому березі столиці. З лівим берегом у нас, дійсно, є проблема. В цих районах нової житлової забудови, де оселяється величезна кількість сімей, будують будинки, заробляючи кошти, проте немає достатньої інфраструктури шкіл і садків. Ті нові школи, які були здатні в попередні роки, дуже і дуже перевантажені.

Тому для всіх має бути зрозумілим, що, якщо такий заклад буде відкриватися на лівому березі, то це має бути школа, орієнтована на місцевих мешканців, які живуть в цих будинках, і діти яких не мають, куди йти навчатися. В першу чергу, мали б опитати цих мешканців про те, якою мовою вони хочуть навчати своїх дітей.

Мій досвід роботи, зокрема у місті Києві, демонструє те, що навіть батьки з російськомовних родин, як правило, зацікавлені в тому, щоб діти навчалися державною мовою. Але також їх цікавить, щоб у школі обов’язково була можливість вивчати російську мову, щоб діти могли розмовляти і грамотно писати нею.

Тому зрозуміло, що якщо в даній ситуації, насправді, бажати відгукнутись на потреби мешканців, треба запитати у них, а не нав’язувати в густо заселених мікрорайонах школу з поглибленим вивченням російської мови, де викладання всіх предметів проходить тільки російською мовою. У крайньому разі, якщо і є якась частина жителів мікрорайону, які хочуть, щоб їхні діти вивчали всі предмети російською мовою, можна відкрити в школі російськомовні класи.

В Києві діє сім суто російських шкіл. І на мій погляд, це не є проблемою. Якби це була проблема, то тоді б ми мали чисельні звернення батьків про те, що їм дуже потрібне навчання для дітей російською мовою. Хоча я не здивуюся, наприклад, інформації про те, що у школах батькам будуть рекомендувати писати заяви на відкриття російських класів і задля переходу навчальних закладів на російську мову. Таке може бути. Таким чином, можливо, дехто захоче фактично нав’язати рішення про збільшення кількості російськомовних класів і російськомовних шкіл.

Примітно, що міністр пропонує назвати цю гімназію «Киевская Русь». Це демонструє його світогляд, його погляд на історію України. Зрештою, він би, взагалі, міг запропонувати назвати цю гімназію «Русский мир», апологетом якого він є.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: