Кость Бондаренко Політолог

Де Меркель і де цілісність України: що отримає Київ від нового Бундестагу

Ангела Меркель
Фото: EPA/UPG

До Бундестагу пройшли багато сил з проросійською позицією

Україна – дуже незначна держава з точки зору Німеччини. Навіть якщо брати до уваги те, що занадто невелика українська діаспора в порівнянні з турецькою та російською. Навіть якщо врахувати те, що у нас істотно знизився товарообіг у порівнянні з 2012 роком, коли Німеччина була одним з наших головних торгових партнерів. Усе це говорить про те, що українське питання як таке не стоятиме перед німецькими політиками.

Але Україна є каменем спотикання в більш важливому для Німеччини російському питанні. Росія – один з найбільших ринків. Мається на увазі, не як політичний партнер, а саме як ринок. І, відповідно, санкції, які введені через Крим, через Донбас, є певною проблемою з точки зору німецького бізнесу.

Плюс до всього, санкції, які вводять США, вже призвели до деяких зрушень в німецькій політиці. Ось є Вільна демократична партія Німеччини (ВДП), а її головним спонсором є хімічний концерн Basf. Як тільки в США було оголошено про введення санкцій щодо Росії, що означає подорожчання газу для хімічної промисловості, тому що американський газ значно дорожчий за російський, то одразу ж Крістіан Лінднер, лідер вільних демократів, зробив низку заяв про необхідність перегляду санкцій щодо Росії і необхідність визнання нового статусу Криму. Росії навіть не довелося напружуватися в цій ситуації, не довелося вкладати додаткові ресурси, щоб переманити одну з найвпливовіших політичних сил Німеччини на свою сторону. Це зробили американці, які іноді поводяться як слон у магазині посуду.

Україна ж буде розглядатися виключно в контексті більш важливих з точки зору німецької політики і економіки питань. Що стосується «нормандського формату», то, звісно, він залишиться. У цьому питанні інтереси Німеччини представляє саме Ангела Меркель.

Давайте подивимося на розстановку сил в парламенті. ХДС (Християнський демократичний союз, - «Апостроф») залишається найбільшою партією, але буде контролювати лише третину в парламенті. «Зелені» трохи покращують представництво в порівнянні з 2013 роком, а це – антиросійська група. Що стосується соціал-демократів, то, швидше за все, [Мартін] Шульц після поразки піде у відставку, а новим лідером партії, ймовірно, стане Зігмар Габріель, який орієнтований на [колишнього канцлера Німеччини Герхарда] Шредера і якого політичні опоненти колись називали людиною, головною перевагою якої є те, що він вміє елегантно носити чемоданчик за Шредером. Це означає, що проросійська позиція СДП (Соціал-демократична партія, - «Апостроф») Німеччини буде домінувати над антиросійською.

Що стосується інших політичних сил, то Крістіан Лінднер (ВДП) висловлювався на користь Росії. Але він є молодим політиком, який ще не сформувався і який висловлюється з боку в бік. Цілком можливо, він може поміняти свою точку зору, особливо отримавши портфель міністра нового міністерства, яке створять в Німеччині. «Альтернатива», що отримала 12,6% голосів – це серйозний успіх. «Альтернатива» ніколи не приховувала своїх євроскептичних і проросійських настроїв. Далі Die Linke, ліва партія, у якої багато місць прямо прикрашені портретами Путіна.

У цій ситуації можна говорити про те, що значна частина в парламенті – це серйозне лобі, яке виступатиме за скасування санкцій проти Росії. Цілком можливо, що Росії вдасться домогтися скасування санкцій. Але в той же час навряд чи Німеччині вдасться поміняти свою думку щодо питання Донбасу в рамках мінського формату.

Висловлення Порошенка про те, що перемога Меркель прискорить відновлення територіальної цілісності України? Порошенко, по-моєму, втрачає адекватність у багатьох питаннях або просто видає бажане за дійсне. Де Меркель і де цілісність України? У Меркель був час, щоб відновити цілісність України, маючи більш розуміючий Бундестаг. А в нинішніх умовах це буде зробити досить складно і не все залежатиме виключно від волі Меркель. Плюс, ми ж не знаємо до кінця всіх домовленостей Меркель і Путіна, про що вони говорили і як Меркель поводитиметься надалі. Тому самовпевненість Петра Олексійовича іноді зашкалює.

У той же час скасування європейських санкцій проти Росії цілком реальне. Більш того, в наступному році ми побачимо конкуренцію Німеччини і Франції, хто ефективніше доб'ється скасування санкцій. Тому що і ринок Франції, і ринок Німеччини занадто чутливі до питань санкцій щодо Росії. Ринки Німеччини і Франції страждають від санкцій не менше, ніж Росія.

А чому це не відбулося раніше? 2017-й рік був роком виборів. А якраз політична сила, на яку спиралася Меркель, не настільки чутлива до цієї проблеми. Подивіться на результати виборів – найбільшу кількість голосів за «Альтернативу» для Німеччини віддала Саксонія. А основи ХДС – на Заході Німеччини. Тому Меркель було необхідно робити якісь реверанси перед своїми виборцями.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: