Кость Бондаренко Політолог

Турчинов на вихід?

Почув версію, яка особисто мене зацікавила. Не сприймайте як офіційну інформацію - просто до відома.

Отже: найближчим часом у владних структурах в Україні має відбутися кадрова ротація. Олександр Турчинов - на вихід з поста секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Його місце нібито має зайняти Василь Грицак - голова Служби безпеки України.

Джерела називають і ім'я його наступника, але це не настільки важливо в даному контексті. Відбутися все це має найближчим часом. Саме близькістю відставки продиктоване нашуміле інтерв'ю Турчинова: він починає власний проект зі створення радикальної сили, яка має противитися спробам нормалізувати ситуацію на Сході країни.

Головні гасла і тези нової політичної сили - «ми не змиримося з поразкою», «не прогнемося і поставимо Захід перед фактом», «Порошенко втілює в Україні російський план», «ні - Мінську» тощо. Ні про яке виконання Україною мінських домовленостей після активізації обіцянок Турчинова мова йти не може - іррегулярні частини будуть діяти на власний розсуд і саботуватимуть все, про що домовиться Контактна група у Мінську.

Зрозуміло, що активності Турчинова і його послідовників не сподобаються багатьом у новій адміністрації США і в Європі, і Порошенкові доведеться на ці активності реагувати (секретар Радбезу за своїм статусом і рівнем компетенції не може - без відома президента - оголошувати блокаду Донбасу та інші активні дії: він - лише секретар, а головою РНБО є саме президент). Відсутність реакції з боку Порошенка - це підрив репутації президента в очах західних колег, гостре реагування (аж до силового) - це підрив рейтингів у середовищі власного електорату. Ніша для подібного проекту Турчинова існує - і доволі широка.

Ініціатива Турчинова викличе ура-патріотичну ейфорію (майже як Габріеле д'Аннунціо у 1919 році, відмовившись виконувати рішення Паризької конференції і захопивши місто Фіуме (Рієку), яке мало відійти до Королівства Сербів, Хорватів і Словенців, викликав хвилю нових потріотичних настроїв у італійців).

Плюс додайте американські демократичні фонди, з якими активно контактує оточення Турчинова: очікується, що найближчим часом буде кинуто значні суми грантових грошей на Схід і на Південь України для роботи над зміною електоральних настроїв населення, переорієнтації його з підтримки опозиції на підтримку постмайданних проектів, пошуку нових «агентів впливу» (назвімо цю акцію умовно - «купити Схід»). Координувати ці кошти будуть також люди, наближені до Турчинова.

А тепер додайте традиційну українську народну розвагу - очікування дострокових виборів. І тоді стає зрозумілим, чому саме зараз починається «блокада Донбасу», яку розрекламував Турчинов. Він іде ва-банк. В надії на створення ще одного політичного центру впливу в державі.

Повторюся: це - неформальна інформація, підтвердження якій наразі не маю. Але я, наприклад, поставився до неї з увагою.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: