Броніслав Коморовський Президент Польші

Змініть закон

Броніслав Коморовський пару годин тому звернувся до української влади в Києві і усіх політичних сил України, аби ті якнайшвидше вилучили зі свого законодавства застарілі норми, що суперечать європейським стандартам і дозволяють притягати до карної відповідальності за політичні дії.

Броніслав Коморовський пару годин тому звернувся до української влади в Києві і усіх політичних сил України, аби ті якнайшвидше вилучили зі свого законодавства застарілі норми, що суперечать європейським стандартам і дозволяють притягати до карної відповідальності за політичні дії. На переконання польського президента, якби не ці норми, які дозволили ув’язнити колишнього прем’єра Юлію Тимошенко, то не дійшло б до останніх дій ЄС щодо України.

- Польща підтримувала і підтримує європейські прагнення України – запевнив президент Б. Коморовський.

Водночас він зазначив, що виступає проти бойкоту України і української частини матчів Євро 2012. – Ми є співорганізаторами і співгосподарями цього чемпіонату – заявив Коморовський. – Йдеться про те, щоб політична баталія не зіпсувала нам спільного польсько-українського спортивного свята і польско-українського проекту, який сприяв би в українській дорозі до європейської інтеграції.

Президент наголосив, що свою оцінку подій в Україні особисто переказав президентові Віктору Януковичу ще у серпні 2011 року. Відбулося це під час візиту Януковича до Польщі, одразу після арешту Юлії Тимошенко.

Коморовський також пояснив, що до бойкоту ялтинської зустрічі і Євро багатьма західними політиками ніколи б не дійшло, якби були скасовані анахронічні законодавчі норми, що суперечать європейським стандартам й уможливлюють кримінальне покарання за політичні рішення.

- Тому звертаюсь до української влади, до усіх українських політичних сил – тих що урядують і тих, що в опозиції, а також до політичного оточення Юлії Тимошенко – із зверненням, продиктованим турботою задля збереження європейського шансу для України, щодо здійснення негайних кроків для якнайшвидшого скасування згаданих норм в українському законодавстві і злої практики в українському політичному житті – підкреслив президент.

Коморовський пояснив, що спершу планував виголосити звернення на зустрічі лідерів центрально - європейських держав у Ялті. Однак через бойкот цієї зустрічі частиною запрошених президентів Україна вирішила відкласти її на пізніший термін.

Прездент підкреслив, що дуже занепокоєний тим, що ратифікація Угоди про Асоціацію поміж Євросоюзом і Україною може бути заблокованою. Додав, що переговори щодо угоди є очевидним досягненням команди Януковича.

Угода вже парафована обидвома сторонами, але Брюссель не хоче її підписувати через політичне переслідування Тимошенко.

Колишній прем’єр – міністр, яка відбуває семирічне ув’язнення за підписання невигідного газового договору з Росією у 2009 році, нині вже переведена до харківської лікарні. Під наглядом німецьких лікарів вона там буде проходити курс лікування хребта. Тимошенко вже припинила голодування, котре розпочала після примусового перевезення до лікарні у квітні, коли й була побита охоронцями.

За матеріалом Gazeta Wyborcza переклав Володимир Олійник

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: