Костянтин Боровой Російський політик

Президентські вибори в Америці: що не вдалося Путіну

Фото: EPA/UPG

У США маніпулювати результатами неможливо.

Вважаю, що у Трампа жодних шансів перемогти на цих виборах. Результати опитувань показують, що у нього немає шансів. Треба орієнтуватися не на потік попередньої інформації, а на результати соціологічних досліджень. А вони показують, що він істотно відстає, на вісім відсотків від Гілларі Клінтон. Зусилля були зроблені серйозні, щоб змінити розклад сил. Але Трампу це не вдалося. І Путіну це не вдалося.

Під час праймеріз Берні Сандерс проявив якусь фантастичну активність в одному з штатів і несподівано, всупереч результатам опитувань, переміг Хілларі Клінтон. Тоді було зрозуміло, що він програє, і потрібно було показати Клінтон необхідність наступності. Це — відомий феномен, вони показали, що від Берні щось залежить. В даному випадку нічого схожого немає. Американська виборча система побудована на виборцях, на штатах, переможець отримує все. У даному випадку мова йде про два-три штати, де можливі коливання. Зокрема, у Флориді, Огайо. Слід стежити саме за ними — решта, загалом, не має жодного значення. У традиційно демократичних штатах, як Каліфорнія, Нью-Йорк, перемагає Клінтон, без сумніву.

В історії США було багато випадків, коли загальне число виборців, які проголосували за переможеного президента, було більше. Тобто це нічого не значить. Система вибірників вважається дещо застарілою, зате сильно стабілізує саму виборчу систему. Були лише поодинокі випадки, коли виборці голосували не за свого кандидата — всього два чи три в історії США.

Цей фільтр придуманий для того, щоб до останнього моменту залишався людський фактор — що скіпетр і державу президенту вручають люди, а не автомати, які підраховують голоси. Система старомодна, але американці кажуть, що вона запобігає якімось кризовим ситуаціям. Наприклад, пов'язаними з тим, що президент може зійти з розуму. В умовах, коли президент перемагає по голосам, якби не було системи вибірників, щоб він не сказав чи зробив, у якому б стані він був, він стає президентом. Вибірники — останній фільтр, який дозволяє ухвалювати рішення все-таки людям. Це історія з XVIII століття, коли представники штатів збиралися разом, щоб ухвалювати остаточні рішення. З тих часів ця система залишилася і працює. У ній багато плюсів і мінусів, але американців вона влаштовує.

Якщо говорити про можливості маніпулювати результатами виборів, є два чинники. По-перше, дуже мало шансів, тому що система абсолютно прозора. І по-друге, ні в кого не підніметься рука. У Росії, може бути, навіть якоюсь мірою в Україні, це питання конкуруючих груп. А в США, яка б не була конкуренція, повага до думки народу США така висока, що спроби маніпулювання неможливі. Не кажучи вже про те, що це страшний злочин — все одно, що силою захопити Білий дім. Навіть у дрібницях спроби впливати на прийняття рішення народом Сполучених Штатів будуть серйозно покарані.

Начебто якась дрібниця: директор ФБР оголосив, що вони намагаються перевірити ще якісь листи Хілларі Клінтон. Його тут же звинуватили у використанні службового становища для впливу на вибори. У спеціальному законі сказано, що чиновник не має права впливати на вибори, і це дуже строго відстежується, у дрібницях. Реакція на заяви була миттєвою, адже зробити таке за два тижні до дня голосування — безумовна спроба впливати на результати виборів. Тут вони вже були змушені прийняти рішення про закриття справи. Тобто це була така провокація на користь Трампа.

У Росії, наскільки я розумію, пропаганда трохи поміняла орієнтації. Зараз робиться спроба не вплинути на результати (це марно), а в максимальній мірі посіяти сумніви у чесності виборів. Адже основна пропагандистська установка в тому, що і у нас нечисто буває на виборах, і в американців. Але проблема в тому, що в Росії-то і виборів немає. Якби були вибори або подібність виборів, і яке значення мав процес голосування, можна було б говорити про фальсифікації. Різниця між США і Росією полягає в тому, що в Росії немає виборів.

для перегляду результатів голосування на президентських виборах у США натисніть на зображення

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: