Костянтин Боровой Російський політик

Путін постійно думає про небезпеку

Путін

Прорив, на який так сподіваються в Кремлі, поки неможливий

Головна проблема Путіна зараз - контакти. Очевидно, що він у глибокій ізоляції, і для будь-якого політика навіть найпростіші контакти з Путіним - це дуже багато зайвих запитань від журналістів і громадян. А для Путіна - часткове полегшення цієї ізоляції. Головне, що переслідує Путін, - можливість початку хоча б імітації переговорів з американцями. Ситуація, що склалася, є дуже небезпечною для Путіна та Росії, тому що погіршення економічного та політичного стану країни відбувається дуже рівномірно і постійно. Останні ресурси тануть, їх вже, власне кажучи, немає. Все стає дуже погано, але повільно, як Путін і сказав. Кремль постійно думає про небезпеку всеосяжних санкцій. Санкції, за які нещодавно проголосував Сенат США, - це натяк на всеосяжні санкції. Секторальні санкції - це дуже серйозно. Будь-які угоди з РФ пов’язані з великими ризиками.

Остання заява Міноборони Росії, що вони будуть знищувати будь-які літальні об'єкти у Сирії, може стати приводом для Трампа, щоб відмовитися від зустрічі з Путіним. Але я думаю, що зустріч буде. Коротка. Тобто мрія Путіна про масштабну зустріч, на якій будуть обговорюватися і Сирія, і Україна, і те, що Україна не вступить в НАТО, і Крим, не збудеться. Переговорів у повному розумінні цього слова, як і зустрічей із заздалегідь сформованим порядком та укладенням угод, не буде. А зустріч, яка може бути натяком на підготовку переговорів, можливо, відбудеться. Навіть припускаю, що добросердечний Дональд Трамп може сказати добрі слова про можливість переговорів. Але прорив, на який та сподіваються в Кремлі, поки неможливий.

Переговори передбачають взаємні поступки, але Кремль не зробив нічого, зовсім нічого. Зрозуміло, чому Кремль, замість того, щоб вирішувати проблеми, шляхом провокацій створює приводи для переговорів. А коли вони не можуть призвести до результату, переговори стають безглуздими.

Крім Донбасу і Криму, в європейських політиків дуже багато проблем: і єдність Євросоюзу, і ситуація в Сирії, взагалі на Близькому Сході тощо. Безумовно, проблема України - не головна на саміті. На жаль. Мені здається, для європейців зараз головне те, до чого закликає Дональд Трамп, - брати на себе більше відповідальності за свої рішення і дії. Українська криза - це теж результат бездіяльності європейців. Якщо б у 2008 році, під час початку війни в Грузії, реакція була би більш адекватною, якби американцям не довелося реально втручатися, щоб зупинити конфлікт, а цим займалися б європейці, і не на рівні абсолютно порожньої угоди Медведєва-Саркозі, можливо, сьогоднішні проблеми України мали б зовсім інший масштаб, європейські проблеми з єдністю виглядали б інакше. Так що обговорити на саміті є що, дуже багато.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: