Леонід Косаківський колишній мер Києва

Віталій Кличко може вже готувати інавгураційну промову

Київські вибори. Нарешті визначилися

Визначилося, нарешті. У другому турі 15 листопада зустрінуться Кличко й Береза.

Вже можна по гарячих слідах робити деякі попередні висновки щодо першого туру й перспектив другого.

Перше. Ветерани київської політики здали позиції. Порівняймо з підсумками голосування на виборах 2014 року. Суттєво програв по очках Віталій Кличко. За нього опустили в урни бюлетені 353312 виборців (у 2014 — 765020), тобто на цих виборах на 411708 менше. У процентах це виглядає так: 2014 рік — 56,7%, зараз — 40,57% (-16,3%). Другий тур виявить остаточно його рівень підтримки. Поки можемо вести мову про такі параметри.

Володимир Бондаренко. На минулих виборах мав третій показник — 107333 голоси «за» (7,95%). Тепер — 68 460 голосів (-38873), або 7,86% — четверте місце.

Олександр Омельченко. Четверте місце півтора роки тому, третє — зараз. У 2014 році за нього проголосувало 101 580 з тих, хто взяв участь в голосуванні. На цих виборах менше на 27855 (73725). В процентах трохи більше (за рахунок низької явки) —7,52% тоді, і 8,46% цьогоріч. Тобто луснула мильна бульбашка, яку з нього надували. Нехай ікнеться тим, хто пудрив мізки киянам і роздував міфи про «найуспішнішого мера», вішав локшину на вуха про захмарні рейтинги (де ті 13%?), хто друкував в газетах, випускав в ефір, розміщав навіть на поважних сайтах, спокусившись на легкі заробітки, відверто джинсові матеріали з вихвалянням цього кандидата. І спонсорам, чиї мільйони просто виявилися викинути на вітер. Тільки от виникає питання, навіщо, знаючи про цей результат одразу після завершення першого туру, ганьбилися, зволікаючи з підрахунком голосів і оприлюдненням даних, намагаючись врятувати цю безнадійну ситуацію? Перемудрували?

Друге. Голосно заявили про себе новачки. Сергій Гусовський — онук легендарного директора «Арсеналу» та відомий ресторатор, — з його 7,71% (67197 голосів). Визначальним у його успіху є, насамперед, бренд «Самопомочі». Хоча він і сам показав непогані якості, тож має перспективи. Ну і, ясна річ, сенсація цих виборів — Борислав Береза з його другим після Кличка показником 8,84% (77 029 в абсолютних цифрах) — без підтримки якоїсь потужної політичної сили, це його власна перемога.

Третє. Як на мене, результат виборів фактично вже зрозумілий. Так, у другому турі ще буде багато цікавого, ми ще немало почуємо від претендентів, усі в очікуванні дебатів. Але такий розрив між першим та другим місцем подолати нереально. Арифметика не складається. Голоси тих, хто у першому турі віддав перевагу іншим кандидатам, автоматично ні до кого не переллються. Прихильники Омельченка радше підтримають чинного міського голову. Голоси «за» Гусовського й Бондаренка, напевно, поділяться в якійсь пропорції. Чимало тих, хто голосував за інших претендентів, взагалі не прийде. Так завжди буває. Та й явка, зазвичай, у другому турі нижча. Тож Віталій Володимирович може вже готувати інавгураційну промову. Звісно, якщо не станеться чогось екстраординарного, і його команда не наробить якихось великих дурниць.

Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: