Леонід Косаківський колишній мер Києва

Банкрутство банку «Хрещатик». За це відповідальна міська влада

Ось тільки не треба робити вигляд, що міська влада не несе відповідальності за обвал банку «Хрещатик»...

Ось тільки не треба робити вигляд, що міська влада не несе відповідальності за обвал банку «Хрещатик», і не заламувати театрально руки в стенанні про те, що «ми робимо все для того, щоб з якомога з меншими втратами вийти з цієї ситуації», а також займатись футболом на кшталт такого: «Ми звертаємося до правоохоронних органів та податкової служби, аби вони захистили вклади киян, а також кошти самої КМДА та не допустили можливого виведення капіталів до офшорів».

Це все добре. Але де ви були, панове, раніше? Стявши голову, за волоссям не плачуть.

КМДА в особі департаменту фінансів є в трійці найбільших акціонерів цієї фінансової установи — власників істотної участі (у неї блокуючий пакет акцій - 25%+1 акція).

А згідно з положеннями ст. 58 Закону України «Про банки і банківську діяльність» власники істотної участі зобов'язані вживати своєчасних заходів для запобігання настання неплатоспроможності банку і за доведення банку до неплатоспроможності несуть цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

КМДА була також представлена в наглядовій раді банку, а отже була добре обізнана з його реальним фінансовим станом. І мала робити все, аби такої фінансової катастрофи для багатьох вкладників банку — киян та комунальних підприємств, — яка ще невідомо як відгукнеться, не сталося.

І повинна б була відреагувати своєчасно, попередити цей удар або, принаймні, його пом’якшити. Чому цього не зробила, з яких таких незрозумілих міркувань, вона має пояснити городянам.

Для чого тоді в грудні минулого року депутати Київради проголосували за те, аби докапіталізувати банк на 150 млн? Що від тих пір сталося? Пробігла чорна кішка між акціонерами?

Чому так блискавично поклали «Хрещатик» і кому це вигідно, з часом стане зрозумілим. Але схоже, що це той випадок, коли пани б'ються, а в мужиків чуби тріщать. Людей, яких та ж міська влада, будучи власником другого за величною обсягу пакетів акцій банку, постійно закликала вкладати кошти в цю структуру, відкривати там картку киянина, переводити пенсії, вона ошукала й не уберегла.

Тепер вони вимушені вбиватися в чергах, втрачати там свідомість, декілька місяців, поки буде тривати процедура виведення банку з ринку, оббивати пороги, аби отримати свої кревні. Скільки згорить при цьому коштів міських підприємств, що виходять за межу гарантованих до виплати 200 тис., залишається здогадуватися, ці цифри не оприлюднюються.

Ось таку ціну містяни будуть сплачувати за бездіяльність чиновників у цій справі чергового «банкопаду». І репутаційні втрати столичної влади неминучі.

Коли ж ми навчимося заглядати хоч на один крок уперед?

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: