Лариса Ніцой Письменниця

Чому ми, українці, є дивними для європейських народів

Українська мова
umh.org.ua

Якщо Франція, Англія, Іспанія і більшість країн Європи є моноетнічними - і в них все державною мовою, то якою мовою все повинно бути в Україні?

Їду Чехією в авто. Прошу зробити голосніше радіо. Оце да, чеська попса прикольна, а я й не знала! Ніколи її в нас не чула. Чеська пісня, чеська, чеська і так хвилин 20. О! Дженіфер Лопес заспівала. Потім чеська пісня, знову чеська, знову, ще 15 хвилин чеської музики …

Перемикаємо на іншу хвилю – те саме.

Телебачення – чеською, усі канали. Кіно – чеською. Голівудські зірки незвично звучать чеською, але гарно. Ведучі двома мовами? А це як?

Згадала Латвію. На радіо все латвійською з вкрапленнями світових хітів. Лайма Вайкуле - латвійською, «Ах, вєрнісаж, мой вжрнісаж...» латвійською також. Ведучі двома мовами? Нііі! За це ШТРАФ!

Сьогодні прочитала, що в Латвії є один канал ТБ – російський, але згадую, як навесні місцевий латвійський депутат від партії Зелених розповідав, щоб подивитися по телеку російські реаліті-шоу, типу «Давай одружимося», поставив тарілку, бо російські передачі на Латвійських каналах заборонені. Вони їх не купують і не транслюють.

Згадала Італію. Як цілий вечір перемикали канали – все італійською.

Ми, українці, для європейських народів дуже дивні. Для них усе зрозуміло, бо все просто. Німеччина – значить все німецькою, Італія – значить все італійською, Іспанія – значить все іспанською, Франція – значить все французькою.

І тільки ми, українці, думаємо, що Україна – значить …. значить… е-е-е-е… якою значить? Якщо Україна – то це… е-е-е-е… якою ж тоді це мовою?

Нам, українцям, постійно треба якесь підтвердження (а де таке написано? точно таке є? точно-точно? а це джерело поважне?), або чиєсь підтвердження (а хто так сказав? точно він так сказав? точно-точно? а ця людина чи організація відома?).

Хочете підтвердження? Нате. ООН стверджує (ця організація поважна і відома): ЯКЩО КІЛЬКІСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ ОДНІЄЇ НАЦІЇ в КРАЇНІ становить НЕ МЕНШЕ 67% - то така КРАЇНА МОНОЕТНІЧНА (мононаціональна). Що це означає?

Мононаціональні держави – ті, в яких незважаючи на досить великі меншини (до третини населення), титульна нація абсолютно переважає чисельно та політично, а МЕНШИНИ НЕ МАЮТЬ ВПЛИВУ на загально державні справи. Прикладами фактично мононаціональних держав є БІЛЬШІСТЬ КРАЇН ЄВРОПИ і багато які країни Латинської Америки.

МОНОНАЦІОНАЛЬНОЮ КРАЇНОЮ є й УКРАЇНА, адже українці в Україні становлять 77,8 % .

То якщо Франція, Англія, Іспанія і більшість країн Європи є моноетнічними - і в них все державною мовою, то якою мовою все повинно бути в Україні? Якщо вона теж моноетнічна?

Додумалися? Та все ви знаєте, кишка просто тонка.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: