Лариса Ніцой Письменниця

Чому потрібно переписати скандальну сьому статтю освітнього закону

Чому Верховна рада все робить через дупу? Ну чому не зробити чесно і прозоро, і по-людськи та ще й з першого разу?

Попросили вас написати як сказано в рішенні Конституційного суду «навчання - українською мовою, мова меншин може вивчатися» і прикласти якусь мовну модель, яка вже існує в країнах, наприклад, Польську. Сьогодні там меншини вчать три уроки на тиждень мовою меншини. То так і зробіть - прикладіть, а як сусідні держави почнуть дорікати, то покажіть їм ті країни, де ця мовна модель працює. Які претензії, он в Польщі так.

Прикладіть іншу мовну модель, наприклад країн Балтії. Знову до вас з доріканнями? А ви їм носом тицьніть, у яких країнах це працює.

Ні, нашому Міністерству треба всіх надурити. Нашим депутатам, як завжди, немає коли вникнути в суть. Вирішили всім догодити, схрестити вужа з носорогом, і сусіднім країнам вклонитися і українцям рота заткнути. В результаті втулили всупереч рішенню Конституційного суду вкрай шкідливе для України «навчання мовами меншин», сюди ж приліпили і вивчення мов меншин, і мовну модель якусь ліву зліпоцяли, схрестивши навчання з вивченням. Намутили таке, що чорт ногу зламає. В результаті нікому не догодили. Власний народ злий, сусідні країни сердиті.

Та догодіть уже нарешті комусь одному, - своєму народові догодіть! Всім ніколи не сподобаєтеся все одно. Своїм хоча б сподобайтеся.

Перепишіть к чортам собачим ту 7 статтю про «Мову освіти». Напишіть так, як давно роз'яснив Конституційний суд, так, як просили напочатку: Навчання - українською мовою, мови меншин - можуть вивчатися, і прикладіть схему, як саме вивчатися: чи як у Польщі, чи як у країнах Балтії, чи як у Канаді.

Е-е-е-е! Спробуйте тільки знову двомовність пхати і знову якісь схрещені експерименти тулити. Ми всі за Вами слідкуємо. Зробіть уже нарешті по-людськи, а не через *адницю. Для України зробіть. Так, по-людськи, це важко. А ніхто й не казав, що будувати сильну країну буде легко.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: