Лариса Ніцой Письменниця

Мовна бомба в новому законі про освіту. Залишився день, щоб її знешкодити

Сподіваюся побачити у Вишах виключно державну мову.

«Міністерство освіти зубами вигризає 5 пункт. Ми пропонуємо його вилучити. МОН не поступається. Привели представників меншин, вони намагаються зірвати правки», - отримую такий лист від активістів. Я за кордоном, активісти в Києві на нараді в Міністерстві освіти. Завтра останній день, коли можна подавати правки. МОН їх готує.

Відкриваю злощасний 5 пункт, яким не хоче поступатися міністерство. Читаю.

5. За бажанням здобувачів професійної та вищої освіти заклади освіти створюють можливості для ВИВЧЕННЯ НИМИ МОВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ МЕНШИНИ В ОБСЯЗІ, ЩО ДАЄ ЗМОГУ ПРОВАДИТИ ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ У ВИБРАНІЙ ГАЛУЗІ З ВИКОРИСТАННЯМ ЦІЄЇ МОВИ.

А тепер увага! Трохи недалекої історії. Слідкуйте за ходом думок. В кінці Вас усіх чекає «бонус».

- 25 травня 2014 року. Кінець Майдану, Президентські вибори. 
- 26 жовтня цього ж року українці чекають нових парламентських виборів, щоб прогнати стару Януковицьку Верховну Раду і обрати свою, майданівську.
- Між цими двома датами є 1 липня. Такий собі звичайний літній день. У когось з українців ейфорія – новий президент. У когось радість - уже не майдан. У когось розгубленість – це що, війна? У когось літня відпустка, у когось уже закупка бронежилетів… І от старий януковицький парламент, той, що прийняв Закон Ка-Ка і який доживає останні дні, тихенько, ніхто й уваги не звернув, приймає свіжий Закон про вищу освіту №1556-18 Дивно приймає, всупереч логіці. Ще не прийнятий новий рамковий Закон про Освіту загалом, а про Вищу освіту вже голосує.

Переглядаємо цей закон. Стаття 48 п. 4. Читаємо. За бажанням здобувачів професійної та вищої освіти заклади освіти створюють можливості для ВИВЧЕННЯ НИМИ МОВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ МЕНШИНИ В ОБСЯЗІ, ЩО ДАЄ ЗМОГУ ПРОВАДИТИ ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ У ВИБРАНІЙ ГАЛУЗІ З ВИКОРИСТАННЯМ ЦІЄЇ МОВИ.

Якесь дежавю. Вам не здається, що ви це вже десь читали? Точно читали. Порівняйте пункт 4 і пункт 5 різних Законів. Вони тотожні. Отже, в новий Закон про освіту п.5 хтось копіює слово в слово п.4 Закону, який прийняв януковицький парламент і цей пункт наш МОН відстоює, вигризає зубами!!!

Завтра в Міністерстві остання нарада. На неї знову хтось підтягне меншини. Дорогі активісти, зареєструйте їх. Нехай напишуть, яку меншину вони представляють. Розпитайте, якою мовою вони збираються здійснювати професійну діяльність.

Друзі, не вносьте правок, поки самі їх між собою не обговорите. Не поріть гарячку, не пропонуйте неузгоджені правки один поперед одного. Виробіть правила, обговоріть, у чому Ви можете поступитися, у чому ні. Дійте, як команда.

Дорогі патріоти-українці! Я не знаю всього складу групи активістів, які ведуть переговори з Міністерством освіти. Може це поважні науковці, може молоді небайдужі хлопці і дівчата, але їхньої переконливості недостатньо. Прошу Вас, не сидіть осторонь, вникніть в ситуацію. Допоможіть відстояти українську вищу освіту. Прийдіть на ту нараду з переконливими аргументами.

Нарада завтра, в середу. Хтось знає, коли вона?

Сподіваюся побачити у Вишах виключно державну мову.

Зможете?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: