Лариса Ніцой Письменниця

Якою мовою вчитимуться українські школярі?

Влада, Міністерство освіти, Комітет освіти ВРУ та деякі громадські активісти хочуть продовжити в освіті політику і традиції «папєрєдніків»

21 червня в комітеті освіти ВРУ затверджуватимуть правки до Законопроекту про освіту, а насправді, прийматимуть курс України на побудову Українського світу, або ж на заморожування ситуації та подальший розвиток російської мови через формулювання «навчання мовами національних меншин поряд з державною мовою», що є неконституційним формулюванням. Бо, згідно з рішенням Конституційного суду України, НАВЧАННЯ (весь процес) в Українських закладах освіти може бути тільки українською мовою, а мови меншин МОЖУТЬ вивчатися.

Однак Міністерство освіти, комітет освіти ВРУ, та деякі «громадські активісти» наполегливо вже в четвертий законопроект просувають неконституційне формулювання. Пояснюють це всупереч логіці, здоровому глузду та чинному рішенню КСУ, мовляв за правильне формулювання «навчання українською мовою і вивчення мови меншини» не проголосують депутати Верховної ради і що це начебто порушує якісь міжнародні домовленості. Мовляв, ми комусь пообіцяли, що залишимо безмежні права російській мові в країні без змін.

Засідання Комітету відбудеться 21 червня о 15:00 за адресою Київ, вул. Грушевського 18/2.

Прошу всіх небайдужих виступити на захист рішення Конституційного Суду України, якому вже 18 років, і яке систематично роками порушували посадовці всіх рівнів, та вимагати привести формулювання статтей і пунктів Законопроектів про освіту відповідно до рішення КСУ та прийти під стіни парламентського комітету на Грушевського 18/2.

Українська освіта потребує невідкладних проукраїнських змін, бо саме в освіті закладається наше українське майбутнє. Тут і тепер.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: