Валерия Лутковская Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Втручання державного органу РФ в редакційну політику українських ЗМІ є неприпустимим

Свобода слова, як одне з найважливіших громадянських свобод, є запорукою розвитку демократичного суспільства

Свобода слова, як одне з найважливіших громадянських свобод, є запорукою розвитку демократичного суспільства. Слідом за інформаційною війною, яку розв’язано проти України, ми зіштовхнулись із новим рівнем наступу – втручанням державного органу РФ в редакційну політику українських ЗМІ. Федеральна служба з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій направила листа німецькому хостеру (компанії Hetzner Online AG), в якому вимагає чинити тиск на українське ЗМІ – інформаційне агентство «Главком».

У свою чергу, німецький хостер зажадав у «Главкому» зняти матеріали зі свого ресурсу протягом 24 годин (термін закінчується 06.08.14), в іншому випадку – обіцяє заблокувати доступ до сайту. Ситуація, що склалася, є нічим іншим як втручанням у редакційну політику інформаційного агентства, що безумовно є порушенням базових гарантій діяльності ЗМІ.

Особливий подив викликає поведінка німецької компанії, яка здійснює свою діяльність на території держави, яка доклала чимало зусиль для розвитку вільної преси в Україні.

Висловлюючи своє засудження дій органів влади РФ та німецької компанії, звертаюсь із проханням об’єднатись та стати на захист вільної преси та свободи слова в Україні, а також закликаю до вжиття термінових заходів для припинення тиску на українське інформаційне агентство.

Відповідне звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надіслано до Міністерства закордонних справ України, Посольства України у Федеративній Республіці Німеччина, а також до посла Німеччини в Україні і п’яти фондів, зокрема, Фонду ім. Фрідріха Еберта, Фонду ім. Конрада Аденауера, Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Фонду ім. Ганса Зіделя, Фонду ім. Фридриха Номана.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: