Андрій Магера Ексзаступник голови Центральної виборчої комісії

Як суддя Огурцов у Києві вибори відміняв

В мене було багато дзвінків. Як від друзів, так і від незнайомих людей. І практично усіх цікавило одне: чи правда, що вибори до районних у місті Києві рад не відбудуться?

В мене було багато дзвінків. Як від друзів, так і від незнайомих людей. І практично усіх цікавило одне: чи правда, що вибори до районних у місті Києві рад не відбудуться?

Змушений публічно повідомити громадськість про поточну ситуацію.

Для початку невеликий ескурс в історію. Нагадаю, що влітку минулого року Київська міська рада на виконання чинних тоді положень законодавства про місцеві вибори прийняла рішення про призначення перших виборів депутатів районних у місті Києві рад. Згодом, 25 грудня 2015 року Центральна виборча комісія відповідно до Закону України "Про місцеві вибори" своєю постановою оголосила про початок виборчого процесу (раніше призначених) перших виборів депутатів районних у місті Києві рад.

Проте, уже вчора, 26 січня 2016 Центральній виборчій комісії стало відомо, що однією громадською організацією під назвою "Наждак" (звісно, широко відомою у вузьких колах), зареєстрованою в одній з квартир будинку на Борщагівці, було подано адміністративний позов до Окружного адміністративного суду міста Києві на вищезгадану мною постанову ЦВК від 25 грудня 2015 року.

Але це ще не все. Одночасно до суду надійшло клопотання про забезпечення позову у вигляді ... зупинення дії постанови ЦВК від 25 грудня 2015 року N 621, тобто фактично накладення заборони на вчинення ЦВК будь-яких дій щодо виборчого процесу з перших виборів депутатів районних у місті Києві рад. Сьогодні, 27 січня 2016 року на підготовчому засіданні одноособовою ухвалою судді Огурцова клопотання позивача щодо забезпечення позову у виборчому процесі задоволено в повному обсязі (!), тобто ЦВК заборонено вчиняти будь-які дії щодо перших виборів депутатів районних у місті Києві рад аж до набрання чинності (!) постановою суду за результатами розгляду позову. І це ще не все.

Знаєте, коли наступне засідання цього суду? Аж 9 лютого! Тобто, тоді, коли закінчаться усі терміни для подання кандидатур до складу районних у місті Києві виборчих комісій і формування нового складу цих твк Центральною виборчою комісією. Цікаво, правда? Знову ж таки, це ще не все.

Таке засідання суду буде також ... підготовчим (!). Судді Огурцову нема куди поспішати... І нарешті клопотання ЦВК щодо залучення Київської міської ради як третьої особи у процесі було відхилене... Звісно, "незалежним і безстороннім" суддею Огурцовим.

Очевидно, вас цікавить, що далі робитиме ЦВК? В ЦВК залишається лише один варіант - подавати апеляційну скаргу на ухвалу судді Огурцова. Така ухвала судді, на мою думку, має всі ознаки незаконності. Тому апеляція буде мною підписана і подана до суду апеляційної інстанції уже завтра, 28 січня 2016 року. Рішення Київського апеляційного адміністративного суду на згадану ухвалу Огурцова буде остаточним. На жаль чи на щастя.

Наважусь зробити два проміжних висновки.

Перший: судді після переслідування учасників Євромайдану і далі продовжують відчувати власну безкарність. А будь-яка безкарність, як добре знають фахівці у галузі кримінального права, неминуче породжує нові рецидиви.

Другий: політики явно загрались і перестали відчувати землю під ногами. Можу багато чого зрозуміти. І втому від виборів, і відсутність у багатьох коштів для кампанії... Але не розумію іншого - навіщо було киянам кілька років морочити голову обіцянкою відновити у столиці районні ради? Навіщо тоді влітку Київрада призначала вибори?

На жаль, ми живемо у час панування дилетантів у багатьох сферах нашого повсякденного життя. Справжня політика це не лише тактика, але і стратегія. Це як у шахах: можна досконало розіграти дебют, проте зробити кілька необачних ходів у мітельшпілі, і, як неминучий наслідок, в ендшпілі потрапити у безвихідну ситуацію. Але хіба ми здатні прораховувати хоча б на 3-4 кроки вперед? Бачимо тільки те, що видно до обрію... Тому треба припиняти ганебну практику жити одним днем, це шлях до електорального забуття.

А кивати на одного Огурцова уже не вийде - виборець подорослішав і робитиме свої висновки. Виборець, який втомився від популізму і хоче відповідальної позиції. І запит на це росте з кожним днем.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: