Чи мають право депутати брати гроші за законопроекти?

Нардеп Максим Поляков

До якого виду твору віднести законопроект - до блетристики, драматичних чи музично-драматичних творів?

На вчорашньому засіданні регламентного комітету ВРУ щодо зняття недоторканості з Максима Полякова (звинувачують у лобіюванні за гроші, тобто розробці потрібного законопроекту по так званій бурштиновій справі), колега по депутатському цеху Георгій Логвинський сказав такі слова, які мене перечепили і ввігнали в ступор... Цитата дослівна: «Нагадую, що законопроект - це є власністю автора, тобто, якщо якась юридична особа пише законопроекти, вона має право отримати за це гроші. Це дозволено законом».

Відкриваю Закон «Про авторське право та суміжні права» і ввійшла ще раз в ступор, бо не знайшла підтвердження слів цього парламентаря.

Про закони говориться в статті 10 Об'єкти, що не охороняються. Не є об'єктом авторського права:... в) видані органами державної влади у межах їх повноважень офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного характеру (закони, укази, постанови, судові рішення, державні стандарти тощо) та їх офіційні переклади;

Але законодавець зауважує про громадську організацію, яка пише закони для цього міжфракційного об'єднання, куди входить Поялков.

Дійсно, міжфракційне об'єднання депутатів ВРУ «Депутатський контроль» має своїм постійним виконавчим органом - Секретаріат. 
Він функціонує на базі громадської організації «Депутатський контроль». Його основними завданнями є: організація збору інформації про факти корупції, підготовка аналітичних матеріалів та депутатських звернень, розробка законопроектів та інша робота із забезпечення діяльності МДО. (так написано на сайті, статут цієї ГО «Депутатський контроль»).

Щоправда, закон «Про регламент» не визначає, чи має право міжфракційне об»єднання депутатів створюватитакий секретаріат у вигляді ГО. Взагалі це якийсь наче клуб по інтересам, імхо. «Стаття 60-1. Міжфракційне депутатське об'єднання. 1. Народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом Верховної Ради України. Міжфракційне депутатське об'єднання не має прав депутатської фракції (депутатської групи), передбачених цим Регламентом. Про створення міжфракційного депутатського об'єднання оголошує головуючий на пленарному засіданні за письмовим повідомленням керівника такого об'єднання.»

Але нехай. Якщо навіть і взяти до уваги, що авторами законодавчого твору є ГО «Депутатський контроль», то неясно, в який вид твору віднести цей «твір» - до блетристики, драматичних чи музично-драматичних творів? стаття 8 про об»єкти авторського права.

Ну, і як бути? Я схиляюся до белетристики.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: