Юлія Марушевська Начальник Одеської митниці

Пане Насіров, де ваші реформи?

Намагалася не реагувати на чергові публічні нападки пана Насірова. Але оскільки він не втомлюється розповідати про своє розчарування від роботи Одеської митниці, вирішила так само публічно дещо йому пояснити про розчарування і повернути його до реальності.

Пане Романе, запитайте у звичайних людей, чи розчаровані вони вами. Запитайте у підприємців, чи розчаровані вони вашою роботою впродовж півтора року. Запитайте тих, хто раніше на майданах, а тепер на фронті виборює краще майбутнє для своєї країни, чи розчаровані вони системою, яку ви завзято підтримуєте. Запитайте їх, чи система, якою ви керуєте, краща від системи, якою керували Азаров, Клименко, Калетник та інші.

Подивіться правді у вічі – при вашому керівництві фіскальною службою в системі не змінилося нічого. Ви чимось поліпшили ситуацію в податковій або митній сферах? Хтось відчуває реформи, які проводяться вами?

Насправді ви проводите ту ж політику «каламутної води», що і ваші «яскраві» попередники, уособленням цього зв’язку є Хомутиннік. Такі як він отримують користь від цієї каламуті, натомість від неї потерпають чесні громадяни та бізнес. Саме таку вашу «мутну» роботу «прикрашають» одіозні персонажі на кшталт Романенка.

Ви можете подивитися на рівень підтримки людьми ваших «реформ» і наших реформ. 6% підтримки – це і є оцінка вашої «реформаторської» діяльності. І 7 травня прем’єр-міністр саме вам дав 3 місяці для наведення порядку на митниці. До закінчення саме ваших трьох місяців залишилося 46 днів.

Чому люди, які прагнуть змін, змушені розчаровуватися вами щодня? Чому, згідно зі всіма
опитуваннями, фіскальна служба залишається лідером за рівнем корупції? Чому про вас і ваші «реформи» стільки «приємних» відгуків (див. цитати)? Ви такі питання собі не задавали?

Мені шкода, що через політичне божевілля ви не хочете бачити реальних результатів, які показала Одеська митниця за цей час. Ви говорите, що Одеська митниця вас розчарувала – це, з одного боку, смішно, а, з іншого – хороший індикатор роботи Одеської митниці. Ви спілкуєтеся хоча б з однією «білою» компанією чи обмежуєтеся лише «майданчиками», які оточують вас? Ви слідкуєте за ефіром хоча б одного незалежного іноземного або місцевого телеканалу?

Одеська митниця постійно отримує позитивні відгуки від бізнесу. Раджу вам запитати у представників великих компаній, Американської торговельної палати, Європейської Бізнес Асоціації, чи покращилася ситуація на Одеській митниці.

Однак очевидно, що вас не цікавить думка нормального бізнесу. Вам прикро, що «общак», який стільки років розподілявся з Одеської митниці в центр, більше тут не збирається. Ви розчаровані тим, що ваша прогнила вертикаль не живиться Одеською митницею.

Щоб наблизити вас від реальності, в якій живете ви, до реальності, в якій живуть звичайні громадяни і бізнесмени, представляю вам офіційну статистику: сума за складеними протоколами про порушення митних правил зросла в 2,5 рази при зниженні частки оглядів, ініційованих «в ручному режимі», з 4,5% до 1,4%. Середній час оформлення міжнародного транзиту зменшився більш ніж в 3 рази і становить всього 10 хвилин. Рекордні 88% товарів оформляються за ціною інвойсу. Тривалість оформлення товарів з 37 країн з низьким рівнем ризику і надійних великих компаній зменшилася на 70-80%. Нагадаю вам, що всі зміни, які сьогодні ініціюються в митній сфері, були вже введені в дію на Одеській митниці або раніше ми їх пропонували.

І цього ми досягли у період постійної боротьби вашої системи проти наших змін. Втім, боротьба всіма можливими методами проти нас продовжується. Ви відправили до нас парашутиста-корупціонера Моргуна. І лише тоді, коли громадськість запротестувала проти призначення людини Романенка, а прем’єр-міністр дав відповідне доручення/розпорядження,

Ви його перевели назад на Київську митницю. Отримані від вас три догани – для мене найкраща оцінка моєї роботи. Я не ваш «ідеальний працівник». Для вас «ідеальний працівник» – це Моргун, Романенко та їм подібні, і я рада, що не є такою, як вони.

Ви запевняли мене в підтримці впроваджуваних на митниці реформ, однак за спиною систематично їм протидіяли, чого в останні кілька місяців вже навіть не приховуєте. В реальності всі наші зміни зустріли шалений опір з боку системи і від вас як типового її елемента. Ви робили все для того, щоб ніяких позитивних змін не було. Однак ми хочемо реформ, ми можемо їх впроваджувати, ми продовжуємо це робити, і ми не зупинимося на досягнутому.

Ми з вами, пане Роман Насіров, різні. Ви для самозбереження імітуєте реформи, а ми їх робимо і будемо робити, незважаючи на опір системи. Бо ми хочемо, щоб Україна ставала кращою. Бо нам Тут жити, а не в Лондоні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: