Віктор Матчук Голова департаменту регіонального розвитку центрального апарату Аграрної партії

Українці можуть опинитись без опалення у найбільші морози

Жахлива ситуація із початком опалювального сезону у Києві і загалом по Україні демонструє, що проблеми з опаленням будуть виникати і надалі.

Жахлива ситуація із початком опалювального сезону у Києві і загалом по Україні демонструє, що проблеми з опаленням будуть виникати і надалі. Через борги теплових підприємств за газ українці опинилися перед загрозою замерзнути у своїх помешканнях у найбільші морози.

Найобразливіше у цій ситуації, що населення в Україні справно платить за усі комунальні послуги, втім підприємства теплоенерго заборгували «Нафтогазу» величезні суми.

Заборгованість формується в основному від тих споживачів, для яких кошти або частина коштів на опалення виділяється з бюджету. Ідеться про дві категорії споживачів. Перша – бюджетні установи, плата за комунальні послуги яких здійснюється з державного або місцевого бюджетів. Друга категорія – пільговики, які тільки частково платять за послуги, а різницю у тарифах відшкодовує держава.

На папері кошти на це все передбачені, втім живих грошей ні для першої, ні для другої категорії в повному об’ємі немає.

Влада напередодні такого несподівано раннього опалювального сезону виявилася у повному ступорі. Казначейство платежі не пропускає. У них планка упала за критичну кількість тих платіжок, під які на папері гроші виділені, але яких в природі не існує.

Втім навіть якби проплати за газ були 100-відсотковими, говорити про нормальний початок опалювального сезону все одно неможливо. Адже по всій країні ще досі стоять розриті труби і ведуться ремонтні роботи. Справжня критична ситуація може виникнути, коли в Україну прийдуть сильні морози.

З такими боргами і з такою організацією процесу теплові підприємства не зможуть працювати на повну потужність.

У нормальній країні початок опалювального сезону взагалі не повинен бути предметом для дискусій. Цей процес має бути доведений до автоматизму і не залежати від кількох людей у державі. Втім, у нас виходить так, що ті, від кого залежить рішення про подачу тепла, у звичайних міських багатоповерхівках не живуть і не мерзнуть, тому людських проблем не розуміють. Вони діють за простою логікою: до виборів президента ще два роки – отже, на теплі можна і поекономити. Напередодні виборів, повірте, опалення буде увімкнене дуже вчасно, незалежно від того, скільки це коштуватиме бюджету.

Поки сфера енергопостачання буде монополізована, ситуація взагалі не зміниться. Реформи мають бути кардинальними. Як показала практика, централізація влади не дає бажаного для людей результату. Тому усі питання, пов’язані з процесом опалювального сезону, мають перейти до компетенції органів місцевого самоврядування. Поки ця сфера не буде демонополізована – ніяких змін у кращий бік не відбудеться.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: