Віктор Матчук Голова департаменту регіонального розвитку центрального апарату Аграрної партії

Депутати-сумісники, на вихід! Поки не пізно

Прем’єр Росії Дмитро Медведєв днями у своєму Facebook повторив улюблену російську мантру про те, що нинішня влада в Україні нелегітимна.

Прем’єр Росії Дмитро Медведєв днями у своєму Facebook повторив улюблену російську мантру про те, що нинішня влада в Україні нелегітимна. Ми, звичайно, розуміємо безглуздість цього твердження. Але деякими діями ця влада вже дає підстави сумніватися в її адекватності.

І так, нагадаю, що на Євромайдані люди стояли передусім для того, щоб наступна влада була чеснішою, поряднішою і законослухняною. Багато в чому ці сподівання вже не виправдовуються.

Новопризначена влада не виконує прості норми закону, за недотримання яких було кинуто не один камінь в город їхніх попередників. Мова йде про депутатів-сумісників – які були призначені в органи виконавчої влади, але і досі не позбавлені мандатів народного депутата.

Нагадаю, це вісім осіб: перший віце-прем'єр-міністр України Віталій Ярема, в.о. голови Адміністрації президента Сергій Пашинський, в.о. заступника голови Адміністрації Президента Андрій Сенченко, голова Київської міської держадміністрації Володимир Бондаренко, голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех, голова Сумської ОДА Володимир Шульга, голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко, голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко.

Деякі з них під тиском громадськості вже написали заяву на складання повноважень. Втім де-факто і де-юре вони і досі залишаються депутатами – аж поки за позбавлення їх статусу нардепа не проголосує Верховна Рада.

А тепер запитання – чому більшість у Верховній Раді і досі не поставила це питання у порядок денний? Я сам свого часу складав мандат народного депутата. Вся процедура – написання заяви, внесення у порядок денний і саме голосування – зайняли від сили дві години.

Деякі із сумісників прикриваються виправданнями, що, мовляв, вони ж у виконавчій владі тільки тимчасово. Ну знаєте, ми взагалі всі тимчасові на цій землі. Але це не звільняє від відповідальності по тих законах, які самі ж і приймали і за невиконання яких заслужено ганили своїх попередників.

Багато сподівань, які покладались на цю владу, не могли виправдатись з об’єктивних причин. Державна скарбниця порожня, ціни на газ ростуть, кредитів поки ніхто не дав, кожного дня все агресивніше наступають російські війська. Це все об’єктивні речі, які не додають балів владі.

Але немає об’єктивних причин, якими можна пояснити очевидне недотримання закону представниками нинішньої влади.

Скажімо, на підтримку гривні, падінням якої нині не задоволені українці, потрібні значні ресурси. А які ресурси, шановна новопризначена владо, потрібні, щоб дотриматися імперативної норми закону про неможливість суміщати посаду у виконавчій владі з мандатом депутата? Чи ви думаєте, що люди на Майдані стояли за те, щоб закон для Партії регіонів був, в для вас уже ні?

Сьогодні жоден представник влади не може собі дозволити не дотримуватися цього закону. Так само, як не можуть дозволити собі кнопкодавити (на чому їх уже не раз ловили). І так само, як не можуть призначати на посади в уряді бозна-кого, лиш би за партійними квотами.

Інакше нехай ця влада не ображається потім на людей, які скинуть уже і її. Бо ж є за що. Оце буде потіха для Росії. І новий привід для заяв про хаос, громадянську війну і нелегітимність усього, що відбувається в Україні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: