Віктор Матчук Голова департаменту регіонального розвитку центрального апарату Аграрної партії

Чому місцеві вибори важливіші за президентські

Довгий, але важливий пост про сьогоднішні вибори

У неділю, 11 грудня, в Україні відбулися перші вибори в об’єднаних територіальних громадах. Якщо простими словами, то люди обирали голів і депутатів, які тепер керуватимуть всією територією, що в результаті децентралізації об’єднала кілька населених пунктів. Голосування пройшло в 41 громаді у 13 областях. 

Без зайвого пафосу готовий заявити, що з моменту незалежності України ці вибори є найважливішими для життя конкретних громад. Як би косо-криво не відбувалася реформа з децентралізації, все ж влада на місцях тепер матиме і більше повноважень, і більше грошей для вирішення проблем громад. Це якщо коротко про позитив. 
А тепер про найбільший негатив цих виборів.
Найбільший негатив – це надзвичайно низька явка українців на цих місцевих виборах. За даними «Опори», убільшості областей явка не дотягла навіть до 50%. УХерсонській та Чернівецькій областях на дільниці з’явилися всього-на-всього 36% виборців. 
Українці, ви про що взагалі думаєте? На цих виборах ви самі ж собі обираєте місцевих голів і депутатів, від яких безпосередньо залежить добробут того місця, де ви живете. 
Не президент буде вирішувати, яку дорогу вам відремонтувати, в якому стані буде школа ваших дітей, чи працюватиме у вашому місті поліклініка і якими будуть місцеві комунальні тарифи. То чому на виборахпрезидента ви стоїте в довгих чергах, а на місцеві вибори не приходите?
Так, мені можуть апелювати – мовляв, люди розчарувалися у всіх політиках. Або не вірять в ефективність місцевих органів влади. Або вважають, що вибирати все одно нема з кого. 
На це можу відповісти лише одне – відтепер, в результаті реформи з децентралізації, вибори у територіальних громадах є більш важливими для організації щоденного життя людей, ніж вибори навіть президента і парламенту. 
І легковажити ними абсолютно не треба.
На місця передаються великі повноваження та збільшується фінансування. А це вже суттєвий привід, щоб уважно придивитися до кандидатів, які після виборів зможуть розпоряджатися цими грошима. 
І повірте, вибирати завжди є з кого. Це ж не обов’язково мають бути кандидати від найрейтинговіших політичних сил. Оберіть, зрештою, свого сусіда, якого можна буде запитати, де наші дороги, тротуари, ФАПи, робочі місця. Ви ж не до президента з цими питаннями підете.
До речі, про президента. Насторожує і обурює його мовчанка щодо виборів до об’єднаних територіальних громад. Президент Порошенко багато (особливо за кордоном) говорить про децентралізацію. Але жодного звернення до українців прийти на виборчі дільниці від нього не прозвучало. 
Так само промовчали прем’єр і Верховна Рада. Саме президент, прем’єр і парламент, які на вимогу західного світу втілюють в Україні реформу з децентралізації, мали б спонукати людей прийти і обрати собі достойну місцеву владу. При цьому пояснити, наскільки ці вибори є важливими.
У багатьох країнах світу, навіть дуже демократичних, людей змушують приходити на виборчі дільниці. У Бельгії, наприклад, перша неявка на вибори без поважних причин карається штрафом у 50 євро, наступне таке «порушення» уже обійдеться у 125 євро. Після четвертого «прогулу» бельгійців позбавляють виборчих прав на десять років, а також права працювати на держслужбі.
У Греції навіть відсутність людини у країні в день виборів не є поважною причиною, щоб не проголосувати. Людям в таких випадках доводиться голосувати раніше. Інакше штраф або більш серйозні санкції – аж до арешту і в’язниці на термін від місяця до року. 
В Аргентині штраф за неявку на виборах може сягати 200 доларів. В Австралії закон дозволяє покарати «прогульника» виправними роботами, арештом майна і ув’язненням на 1-2 дні.
За неявку на виборах карають також в Австрії, Німеччині, Італії, Кіпрі, Люксембурзі, Єгипті, Туреччині, Сербії, Бразилії.

В Україні навряд чи до такого дійде. Тому сподівання лише на розум та совість людей.
Наступні місцеві вибори відбудуться вже сьогодні, 18 грудня. Вибори заплановані у 143 об’єднаних територіальних громадах. Відтак хочеться звернутися для мешканців цих міст та сіл – не легковажте, придивіться до кандидатів, прийдіть на дільниці. І оберіть собі владу – не від президента, не від провладної коаліції, не від опозиції, а від самих себе. Оберіть собі владу, з якою вам жити наступні кілька років. 
А якщо ні, то потім не жалійтеся, що ваш бюджет розкрадено, ви їздите по розбитій дорозі, а школу, де вчаться ваші діти, планують закрити.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: