Юрій Михальчишин Політичний діяч

Чувак, який хотів зупинити війну

Антигітлерівський переворот, якому не судилося статися

Юрист Фабіан фон Шлабрендорф, 36 років, ад'ютант начальника оперативного відділу штабу групи армій «Центр» фон Трєскова. Штаб групи армій «Центр» на Східному фронті став одним із центрів діяльності військової опозиції проти Гітлера; звідси нитки планованого антигітлерівського перевороту тягнулися до генералів Остера, Ольбріхта та Бека, а також до керівництва військової розвідки та контррозвідки «Абверу».

Офіцери-антигітлерівці планували захопити Гітлера зненацька під час одного з виїздів на фронт, однак щільна система особистої безпеки фюрера багаторазово спрацьовувала проти таких намірів. Врешті-решт, коли у березні 1943 року Гітлер відлітав на «Фокке-вульфі-200» з штабу групи армій в Смоленську до своєї ставки в Растенбургу, фон Шлабрендорф запхав в руки одному з офіцерів портфель з двома пляшками коньяку. А також–два кіло трофейної англійської вибухівки-пластиду. З невідомих причин–швидше за все, через холод–детонатор не спрацював, тож наступного дня, дізнавшись, що з фюрером все гаразд, фон Шлабрендорф холоднокровно злітав в ставку і поміняв свій портфель на дві пляшки елітного бренді, щоби його з друзями передчасно не розстріляли.

Після провалу спроби перевороту 20 липня 1944 року фон Шлабрендорфа заарештувало гестапо та жорстоко допитували упродовж багатьох місяців. але інтелігентний юрист нікого не видав під тортурами. Коли його судили особливим трибуналом Народного суду в лютому 1945 року, англійська авіація бомбардувала Берлін, і в розпалі судового засідання балка зі стелі впала на голову голові трибуналу Роланду Фрайслеру. Тому фон Шлабрендорф уникнув долі десятків інших засуджених до страти через повішення.

Оскільки  Шлабрендорф був свідком ексгумації жертв масових розстрілів в Катині у 1943 році, в американському полоні він написав доповідну записку на ім'я керівника американського розвідки генерала Вільяма Донована, де радив не виставляти себе на посміховисько в Нюрнбергу, оскільки радянська сторона висувала Катинські розстріли як пункт звинувачення німецькому генералітету. В результі трибунал до радянської фальшивки так і не дійшов.

А в 1967–1975 роках добродій фон Шлабрендорф працював суддею Конституційного суду ФРН.

Хоча–краще б детонатор у його портфелику з коньяком-таки спрацював у березні 1943 року.


Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: