Юрій Михальчишин Політичний діяч

До чого призведе відсутність державницької ідеології в Україні

Розвиток соціальних процесів в Україні в цілому відбувається в напрямку до фрагментації та поляризації соціального простору замість консолідації.

На тлі загальної деморалізації активного ядра громадянського суспільства конструктивно орієнтовані соціально активні групи прискорено атомізуються та маргіналізуються.

Рівночасно з прискоренням негативних демографічних тенденцій та зростанням спрямованого назовні міграційного потоку спостерігається ерозія середнього класу та нівелювання його ролі як гаранта соціальної стабільності й носія прогресивного психотипу.

Диспропорції інформаційного потоку в поєднанні з його інтенсивністю стають потужним джерелом делегітимізуючого впливу на політичні інституції й мобілізують протестний потенціал суспільства.

Накопичення потенціалу конфронтаційних настроїв широких верств населення багатьма групами інтересів та впливу розглядається не як чинник дестабілізації державності, а як сприятливий контекст зміни політичного режиму в паралегальний спосіб.

Інспіровані центрами впливу за межами України ліберальні політичні проекти виборчого призначення мають прихований ідеологічний порядок денний, що тільки ситуативно та вибірково з кон’юнктурних мотивів підтримує курс реформ і державотворчі пріоритети.

Відсутність державної концепції ідеологічної політики з базовою складовою у формі національної ідеї спричинила підміну ціннісної основи державної політики проектами інтеграції в чужі наддержавні об’єднання та проведення реформування за зовнішніми сценаріями.

Аналіз наявного поля об’єднавчих психосоціальних цінностей демонструє домінування негативної парадигми “свобода від” над позитивною “свобода для” та присутність відчуття постійної зовнішньої загрози як єдиного фактора соціально-політичної стабільності.

Жоден з апробованих сценаріїв реформування не враховував і не враховує потреби оновлення і перевстановлення ідеологічного, стратегічного, організаційного та оперативного контурів управління державою.

Консолідована підтримка стратегічного курсу державотворення з реформуванням усіх царин публічного життя в даний час можлива виключно на основі моделі захисту й підтримки консервативного світогляду з традиційними цінностями, носіями якого є більшість населення.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: