Юрій Михальчишин Політичний діяч

Тотальна війна і тотальна мобілізація

Апокаліптичні кадри з Алеппо (які всі, хто всерйоз цікавився темою війни в Сирії, бачили ще рік чи два тому), нагадали, що війна може виглядати так. як вона вже неодноразово виглядала-як Галичина у 1915-17 роках, як Сталінград у 1943, Дрезден у 1944 чи Хіросіма у 1945.

Після м'ясорубки Першої світової та «Громадянської» війни радянські керманичі придумали концепцію експорту революції та «визвольних походів» за принципом «малою кров'ю на чужій території».

Після божевілля в джунглях В'єтнаму стратеги з Пентагону придумали безконтактну війну, яку можна вести авіацією, ракетами, спецпризначенцями та супутниковою картинкою.

До часу це працювало на користь сталінських планів-проти роздробленого хаосом Китаю, у поляризованій до божевілля Іспанії, в крихітних балтійських державах, у Галичині та Бессарабії, аж поки не нарвалися на відморожених на всю голову фінів, які мобілізували кожного, здатного до опору. А відтак-на дисципліновану машину гітлерівського Вермахту.

До часу це працювало і на користь вашингтонських архітектороів однополярного світу-проти вусатого Саддама Хусейна в Іраку, безпорадних сербів у Боснії, зрадженого оточенням Мілошевича в Югославії, бородатих талібів в Афганістані. Нарвалися, щоправда, на місцевих колгоспників у Сомалі, звідки довелося екстрено забиратися.

Сирія ж дала світові новий урок, нагадавши, як виглядає тотальна війна. Де немає «мирного населення», де бомблять все, що рухається, періодично не беруть у полон, воюють до безумовної капітуляції та не гребують геноцидом. Бо судять після таких воєн переможці, як-от у Нюрнберзі, а не читачі Фейсбуку.

У тотальній війні головне-тотальна мобілізація. Не тільки в тому сенсі, що всіх тотально обдаровують повістками, гвинтівками-трьохлінійками. куфайками. валянками, добрими політруками та ввічливими заградотрядами, як це зображав радянський кінематограф.

Тотальна мобілізація важлива перш за все в дусі Ернста Юнгера: явищі всезагального національного пробудження, коли на сцену виходять Герої та Трудівники, здатні з безодні відчаю та розгубленості народити вогонь революційного піднесення.

Фундаменталістський іслам на сьогоднішній день такою силою, як бачимо є-він успішно мобілізовує сотні тисяч людей на бої, страждання, мученицьку смерть у сирійських пустелях та бетонних джунглях. Атомне путінське православ'я навпіл з реабілітованим сталінізмом та маніакальним пошуком «фашистів» по всій земній кулі теж хоче цією силою стати.

Нас, нормальних, мислячих, дієздатних та патріотичних українців. має зацікавити питання: тимчасом, що далі? Яке має бути ідеологічне осердя тотальної мобілізації в Україні? «Україна-це Європа», з безвізовим режимом та гей-парадами і професійними антикорупціонерами при владі? «Украіна-друґая Рассія», з малоросійським асиміляційним проектом і бутафорно-демократичною надбудовою? Чи Україна-для-українців-і-по-українськи, з націоналізацією, жорсткою, централізованою і чесною владою, тотальним озброєнням населення та великою геополітичною місією-мрією?

Любителям збереження статус-кво понад усе саме життя нагадає, що вітер змін переконливо повіває континентом. А мотивація захищати привілеї е-декларантів та їх декласовану челядь, бо нікого кращого на сьогодні в країні немає-недостатня, аби зупиняти путінських чи іділовських горлорізів.

Ба-навіть третьорозрядних імперіалістів з-над Вісли.

 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: