Сергій Міщенко Народний депутат України

БТІ знищують для перерозподілу фінансових потоків

Сьогодні ці кошти в громад забирають прикриваючись «благими намірами».

26 грудня Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства видало наказ під номером 658, яким фактично ліквідує комунальні підприємства БТІ і передає їх повноваження приватним нотаріусам.

За ширмою ніби то полегшення життя громадянам насправді ховається банальне бажання перерозподілити фінансові потоки. Комунальні підприємства Бюро Технічної Інвентаризації щороку сплачують до місцевих бюджетів податків на суму 3 мільярди гривень. Ці гроші йдуть на потреби громад міст, містечок та сіл.

Сьогодні ці кошти в громад забирають прикриваючись «благими намірами». Але ця банальна тіньова схема приховує значно небезпечніші наслідки для громадян і навіть для країни в цілому. Зараз, відповідно до «наказу» оформлювати угоди з продажу, відчудження майна будуть займатися виключно нотаріуси, без фахової підготовки, без перевірки об’єктів і приміщень.

Фактично з цього моменту кожен бажаючий може провести будь-яке перепланування приміщення, зі знесенням несучих стін, комунікацій, знаючи, що ніхто за цим не буде слідкувати.

До чого це може призвести, ми добре пам’ятаємо обвал будинку на Червоноармійській у місті Києві і багато інших подібних трагедій з людськими жертвами по всій Україні.

Більше того, значно зросте кількість шахрайських схем, бо на об’єкти, які будуть продаватись, передаватись, даруватись не буде приходити фахівець. Все буде відбуватись в кабінеті нотаріуса. Хто стане жертвами таких схем, я думаю ні в кого не виникає сумнівів.

Поза тим є ще один дуже небезпечний момент. До об’єктів інвентаризації належать атомні станції, об’єкти СБУ, Генпрокуратури, міліції, збройних сил.

Відповідно до наказу допуск до архівів техінвентаризації цих об’єктів будуть допускатися приватні структури, іноземці, особи без громадянства, а це пряма загроза національній безпеці України.

Враховуючи всі ці фактори, які неодмінно призведуть до кількості випадків шахрайств, в окремих випадках людських жертв я звернувся до віце-премєр-міністра Вілкула з вимогою призупинити дію цього наказу.

В парламенті зареєстровані ряд законопроектів, які регулюють питання технічної інвентиризації об’єктів нерухомого майна на законодавчому рівні.

Поки не буде прийнятий відповідний закон, кустарним методом не можна вирішувати такі питання і ставити під загрозу життя людей.

Більше того, 15 січня в Києві відбулись збори 220 керівників БТІ, які одноголосно підтримали моє звернення. Найближчим часом таке ж звернення буде направлене до прем’єр-міністра Азарова.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: