Сергій Міщенко Народний депутат України

28 червня - великий день в історії України

28 червня День Конституції України. День, який повинен бути великим святом для кожного народу, країни, яка прагне розвиватися, зміцнюватись, створити відкрите громадянське суспільство та укріплювати свій авторитет у світі.

28 червня День Конституції України. День, який повинен бути великим святом для кожного народу, країни, яка прагне розвиватися, зміцнюватись, створити відкрите громадянське суспільство та укріплювати свій авторитет у світі.

Сам термін і поняття Конституції походить від римського виразу Rem Publicum Constituere, тобто «римський народ постановляє». А це значить – тільки народ є головною владою в країні і тільки від його імені вона може здійснюватися. Всі решта, ті, хто вважає себе чимось вищим за звичайних людей, політики, можновладці, чиновники – насправді лише інструмент в руках народу.

Так має бути. Але у нас все навпаки…

Конституція України була прийнята 17 років тому. І якщо подивитись на коротку історію її існування, на потуги різних політичних сил внести зміни та доповнення, на так звані «конституційні реформи» і особливо нинішні спроби удосконалити Основний закон держави, то відразу згадується назва американського фільму «Хвіст махає собакою».

Бо політики повинні неухильно виконувати положення Конституції, а нинішня влада навпаки, прагне остаточно переробити Конституцію повністю «під себе». Вони хочуть не служити народу, керуючись нормами Конституції, а змінити їх так, щоб відгородитись Конституцією від суспільства, вписати такі норми до неї, які б забезпечили провладній Партії Регіонів якомога довше і комфортне перебування на владному Олімпі.

Якщо згадати 1996 рік, коли приймалася Конституція України, то це був дуже складний, але демократичний процес. На той час був досягнутий правдивий суспільний консенсус між різними політичними силами, різними орієнтирами, різними світоглядами. Як наслідок, була прийнята Конституція України, яка забезпечувала в повній мірі права і свободи громадян, чітко визначала функції державних органів і однозначно регулювала відносини між державою та громадянином.

Це було з самого початку. Далі українська Конституція почала нагадувати Конституцію СРСР, яка була найдемократичнішою в світі, але тільки на папері.

Сьогодні так і в Україні. Кожен апелює до Конституції і тут же намагається порушити її головні постулати. Нею прикриваються, її використовують, інтерпретують її положення в політичних цілях, змінюють під політичну кон’юнктуру.

Але найгіршим є те, що її основні, засадничі положення сьогодні на практиці не працюють. На кожному кроці порушуються головні конституційні положення, з кожним днем, статті, які гарантують непорушні права і свободи громадян носять все більше декларативний характер…Спочатку варто навчитися жити за діючою Конституцією, а не нарікати на дзеркало….

Однак, день 28 червня 1996 року – це великий день в історії України. Не зважаючи на нинішні спроби окремих політичних сил і політиків зробити Конституцію інструментом для боротьби з власним народом – Конституція в Україні є. І я впевнений, пройде зовсім не багато часу, коли наша Конституція стане по справжньому Головним законом України.

З Днем Конституції!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: