Олександр Мороз Колишній голова Верховної Ради

Що робитиме Рудьковський з Соцпартією

12 жовтня відбувся ХIХ з’їзд СПУ.

12 жовтня відбувся ХIХ з’їзд СПУ. Прийнята нова Програма СПУ і зміни до Статуту партії. Обраний новий склад керівництва. В зв’язку з цим журналісти і активісти партії з місць цікавляться окремими деталями.

Найбільше питань пов’язано з обранням Миколи Рудьковського Головою СПУ. Звучали навіть висловлювання про рейдерське захоплення партії. Відразу заперечу: це не так. Хоч би тому, що він обраний з’їздом, таємним голосуванням, причому на пропозицію одного з ветеранів партії – першого секретаря Кіровоградського обкому Садового.

Думка про рейдерство могла виникнути у тих, хто не читав змін до Статуту СПУ. Відповідальним за організаційно-партійну, ідеологічну і кадрову роботу, себто керівником партії залишається її Лідер (так сформульована в документі посада) Петро Устенко. Я, зокрема, вважав необхідним залишити за ним посаду Голови та ввести посаду Заступника Голови, що функціонально відповідало би обов’язкам (в даному разі) Рудьковського. З’їзд визначився інакше, це його право.

Отже, в обов’язки нинішнього Голови входить, найперше, представлення позиції партії щодо проблем внутрішньої і зовнішньої політики через трибуну Верховної Ради України, через законодавчі ініціативи. Маючи власну думку щодо суті багатьох рішень парламенту, яка не збігається з лінією влади, та пропагуючи програмні партійні ініціативи, він допоможе прорвати інформаційну блокаду СПУ, створену владою впродовж останніх років. Таке ж завдання поставлене перед ним і щодо ЗМІ. Враховуючи це, Рудьковський зобов’язався негайно вийти із фракції ПР, що, як усім зрозуміло, буде підтвердженням опозиційності.

Так, Рудьковський не представник більшості громадян, що живуть з найманої праці. Він досить успішний бізнесмен і частину своїх доходів витрачатиме на партійні потреби. Не будемо робити з цього таємницю, бо в суспільній свідомості така практика вже визнана. Всі (хто цікавиться) знають яким способом покриваються видатки різних партій на пресу, ТБ, Інтернет, оренду приміщень тощо. Навіть коли СПУ трималася винятково на внесках членів партії та бюджетному утриманні помічників народних депутатів, нам приписували «спонсорів», які до того не мали жодного стосунку. Тепер люди будуть знати: частину витрат покриватиме Рудьковський, він свої статки задекларував.

Ще однією статутною новацією є запровадження Президії СПУ. Туди за посадами входять п’ять керівників структурних ланок партії: Голова, Лідер, Голова ЦКК, перший секретар Політради, голова Теоретичної ради СПУ. Це координаційний орган, який узгоджуватиме дії в різних напрямках функціонування партії. Президія не приймає обов’язкових до виконання рішень. Її рекомендації при потребі розглядаються Політрадою або Політвиконкомом і лише ці колегіальні органи можуть прийняти постанову, обов’язкову до виконання.

Користуючись нагодою, хочу звернутися до однопартійців, що турбуються перспективою нашої організації. Прошу вас, не робіть поспішних висновків і кроків. Практика – найкраща характеристика політичних і кадрових рішень. З’їзд схвалив нову редакцію Програми СПУ. В ній йдеться про ситуацію, в якій знаходиться українське суспільство, про шляхи подолання деградації, котрі пропонують соціалісти. Давайте зосередимо свої зусилля на досягненні поставлених завдань. В практиці знайдемо відповідь на всі запитання, що турбують соціалістів. І не лише партійців.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: