Наталія Іщенко Експерт-міжнародник

Негативний досвід мирної інтеграції по-грузинські

Поранена грузинська жінка на вулиці Горі після бомбардування міста російською авіацією

З невідомої мені причини США вже кілька років поспіль активно підтримують міф про ефективність програм щодо мирної реінтеграції Абхазії в Грузію

Насправді, всі зусилля останніх років не тільки не зближують позиції Тбілісі і Сухумі, але призвели до зворотнього ефекту! Намагання Грузії «нав'язати братську турботу» відлякує абхазів і бісить Москву, що вже призвело до закриття всіх, окрім одного, пункту пропуску на грузинсько-абхазькому кордоні; витісненню грузин, що повернулися на прикордонні території, зворотньо в Грузію через нові закони щодо громадянства; до дискримінації грузин (мегрелів) на рівні освіти... Але реальність не аналізується, а ігнорується, і «мирна реінтеграція», яка на ділі є профанацією, продовжується.

От оцінка того, як «працює» програма безкоштовного лікування абхазів в Грузії, від журналіста з Тбілісі (в Сухумі цю програму оцінюють ще більш в жорстких формулюваннях) Тенгиза Аблотія:

«Программа здравоохранения – сугубо политическая, и ее целью является не долгая и беззаботная жизнь абхазов, а попытка таким образом купить их лояльность… [но] не работает. Каждый год в грузинских больницах… лечат сотни абхазов и осетин, однако лояльности от этого больше не стало. Хуже того – те, кто вылечился или послал своих родных на лечение в Грузию, вынуждены оправдываться и делают это так, что ни о какой лояльности не может быть и речи. К примеру, абхазское общество нашло свое суверенное объяснение: Грузия им должна, соответственно медицинские услуги – это не добрая воля, а компенсация за нанесенный войной ущерб». 

Маю надію, що в нас буде враховано цей негативний досвід.

Деякі подробиці можна переглянути тут http://www.ng.ru/cis/2017-09-29/1_7084_georgia.html

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: