Рівліну варто було б вибачитися за дурню

Отже, що я думаю про того Рівліна і про ту історію.

Перш за все, мушу сказати, що вже до мене багато людей висловили саме мої думки, і краще за всіх, я так гадаю, це зробив Ян Валетов - хто не читав, раджу почитати.
Я вважаю, що Реувен Рівлін, як людина, вкрай далека взагалі від європейської історії та від історії України, зокрема (він народився в 1937 році в Єрусалимі і все своє життя займався суто ізраїльськими справами), зробив найбільшу помилку, якої міг припуститися політик: він намагався сказати щось велике та грандіозне (а виступ іноземного президента у парламенті іншої країни - це вельми серйозна справа) про те, про що не має жодної гадки. Зазвичай у такому випадку «пер у калюжу» забезпечено - і з ізраїльськими політиками подібне вже траплялось, досить згадати прем'єр-мінистра Біньяміна Нетаніягу, який закликав французьких євреїв тікати з Франції до Ізраїлю через небезпеку з боку ісламистів.
Так само, як і у Нетаніягу з французами, у Рівліна з українцями вийшла дурня: хотів, як краще - вийшло, як завжди. Бо й Нетаніягу ніц поганого сказати не хотів: він мав на увазі - дорогі французькі євреї, у вас є місце, яке вас прихистить, якщо вам буде зовсім непереливки. А сказав - кидайте ту Францію, їдьте в Ізраїль. Так само і Рівлін. Його думка була - і він довів це у цілому своїми подальщими словами про підтримку України та українців з боку Ізраїлю та ізраїльтян - що спільна історія євреїв та українців, мовляв, була важкою та страшною, але зараз все те минуло і ми разом. А сказав: українці з ОУН, мовляв, вбивали євреїв, і це прикро. Вже з цього речення можна зрозуміти, що а) він геть не відрізняє ОУН від УПА, бандерівців від мельниківців, і взагалі - навряд чи читав бодай щось про те. Якби на його місці був покійний нині Шимон Перес - він би такого не сказав, він взагалі вмів формулювати свої думки так, що ніхто не мав жодного сумніву в значенні його слів.
Проте, як справжній юрист (а це його фах), Рівлін сформулював це речення так, що насправді його формально звинуватити нема у чому. Серед тих, хто вбивав євреїв у Бабиному Яру, були українці, а серед українців були члени ОУН (про це пише й В'ятрович - деяких з них німці ж згодом у тому ж Бабиному Яру й розстріляли у числі тих майже 700 українських націоналістів, які там загинули). Саму ОУН, як організацію, він ні в чому не звинуватив тай не міг цього зробити не тільки з історичних причин, а й з тих, про які я вже сказав - він просто ніц про те не знає й плутає ОУН та УПА. Але, чорт забирай, зробив він це таким чином, що одразу пішли заголовки: спочатку про те, що «Рівлін звинуватив ОУН у Ґолокості», а потім просто - що «Рівлін звинуватив українців у Ґолокості». Старий бевзь.
Але що мені особисто впало в око: той факт, що ці заголовки з'явились в арбузовському «Кореспонденті» - це зрозуміло, бо мишебраттям це ласий шмат, особливо напередодні тієї доповіді в Голландії про малазійський «Боїнг». Але скільки ж людей радо заволали про те, що «А євреї самі!», «А нехай вибачаться за більшовиків!», «А нехай вибачаться за неголосування по Криму!», «А нехай вибачаться за безпілотники, які дали сепарам!» (остання історія - з розряду «ізраїльської ракети», яка влучила в малазійський «Боїнг», але наші домашні юдожери у своїх вигадках не вельми відрізняються від раїських, це вже давно помічено). Оце мене насправді засмутило.
Тож скажу так: Рівліну варто було б вибачитися за дурню, яку він змолов, та трохи підучити історію Шоа, частиною якої є історія винищення українських євреїв. У нього є для цього всі можливості: величезний архів, який зберігається в Яд Вашем, та співробітництво того ж В'ятровича, який багато чого може розповісти правдивого, не викривленого більшовицькою пропагандою. З іншого боку: вимагати вибачення у євреїв за більшовиків - це така сама бздура. Хто хоче спробувати - нехай йде до Цві Аріелі, який з 2014 року навчає наших хлопців за програмами Армії Оборони Ізраїля... або до тих хлопців, яких він навчив. Вони йому хутко все пояснять. Нехай йде до єврейської сотні Майдану. Ще до тисяч українських (і, до речі, ізраїльських) євреїв, які роблять для України все, що тільки в змозі.

І останнє. У Бабиному Яру лежать українці та цигани, євреї та росіяни, там є, наскільки я пам'ятаю, поляки і навіть німці. У різних національностей там - різні пам'ятники. А лежать вони там разом. Як не житимемо разом, як не боротимемося разом - коли-небудь, як мишебраття прийдуть на Руїну панувати, теж ляжемо разом.
PS. Забув сказати. А чому ніхто не звернув уваги на те, що Рівлін зазначив і що взагалі мало хто знає не тільки в світі, а й в Україні: що Україна має за дві з половиною тисячі Праведників світу (тих, хто рятував євреїв від нацистів, ризикуючи власним життям)? А від себе додам: Росія їх має 197. Отака мецуйовина, єладім.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: