Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

Як вижити бізнесу в умовах АТО

Тема АТО найгарячіша в інформаційному просторі.

Про бої, командирів, сепаратистів, героїв та зрадників пишуть усі.

Менше – про життя простих жителів Донбасу. А ще менше – про бізнес. І не про Ахметова, який все одно працює, вантажить продукцію, виконує контракти, платить зарплату, а про малий та середній бізнес, якому і в «кращі часи» було не просто на Донбасі, а зараз й поготів. Бо немає у них «народних дружин», приватної охорони, не спілкуються вони з «ватажками» сепаратистів. А відбиваються як можуть від рекету у найкращих традиціях початку 90-х років минулого століття: ховають дітей та жінок подалі від дому, адже можна раптово отримати… пропозицію про викуп членів сім’ї. І це не жарти, а популярний вид сепаратистського «бізнесу».

У Луганську торгово-промислова палата зібрала в себе малий і середній бізнес, і поставила вимогу перед «керівниками» так званої Луганської республіки: або припиняйте грабежі, або закриваємо бізнес і оголошуємо страйк. «Керівники» змушені були таки призначити контактну особу, яка відповідає хоча б на звернення громадян під час грабежів і мародерств.

У Донецьку Палату зайшли люди в чорному і «попросили» звільнити приміщення, інакше – пообіцяли спалити за годину. При цьому «переконливо» запропонували надати довідку про форс-мажор для бізнесу Донеччини, щоб податки не платити «в Київ», а лишати у Донецьку. Аргументом при цьому виступив автомат.

Але й за цих умов багато хто намагається бути соціально відповідальним, працювати, заробляти копійчину та виплачувати зарплату.

І тут у кращих традиціях бюрократизму навіть в таких умовах підприємців чекають «милі» подарунки від податкової, інших контролюючих органів, які, здається живуть в іншому, паралельному світі, вимагаючи звіти, декларації, нараховуючи штрафи та пені. І формально вони праві. Закони ніхто не відміняв.

Як вийти з цієї, майже, сюрреалістичної ситуації радилися у Торгово-промисловій Палаті України. Спільними зусиллями вирішили запропонувати внести законодавчі зміни до Податкового, Митного кодексів, нормативних документів перенесення строків сплати податків після закінчення АТО, звільнити від відповідальності на час АТО за неналежне виконання податкових зобов’язань, за несвоєчасне ненадання податкової звітності, відстрочку сплати нарахувань на зарплату, тощо. Більш того, підготували проект закону «Про особливості ведення господарської діяльності в період проведення АТО», де спробували системно викласти всі напрацювання.

Звичайно хочеться, щоб скоріше настав мир, щоб повернувся бізнес в Донбас, який вже приглядає інші регіони, щоб працювали фірми та фірмочки нормально. Але поки що, маємо надію, що присутні на зустрічі за круглим столом – народний депутат Ляпіна та керівник Головного управління економічної політики Адміністрації Президента Мусієнко якнайшвидше відпрацювали і скористалися правом законодавчої ініціативи. А то через пару місяців все це буде нікому не потрібно.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: