Олег Тягнибок Голова політичної партії Всеукраїнське об`єднання «Свобода»

Коли буде запроваджено українські санкції проти Росії?

Минуло 7,5 місяців із початку російської агресії проти України – Путін анексував Крим і продовжує окупацію Донбасу. Мінські домовленості про «перемир'я» не діють, принизливі закони щодо Донбасу війни не зупинили

Минуло 7,5 місяців із початку російської агресії проти України – Путін анексував Крим і продовжує окупацію Донбасу. Мінські домовленості про «перемир'я» не діють, принизливі закони щодо Донбасу війни не зупинили.

Зупинити агресію Москви зможе тільки 1) сильна українська армія; 2) військово-технічна допомога країн Заходу; 3) економічні санкції проти Росії.

Починаючи з 7 березня 2014 року США, Європейський Союз та їхні союзники кілька разів посилювали економічні санкції проти Росії, запровадивши у вересні секторальний пакет санкцій проти ключових кампаній російського ВПК, паливно-енергетичного комплексу та банківського сектору. Санкції Заходу є дієвими і призвели до зниження російського ВВП в першому кварталі поточного року на 0,5 %.

На цьому тлі російський бізнес в Україні почувається значно комфортніше, ніж на Заході. Яскравий приклад: український парламент обслуговується дочірньою структурою російського «Альфа-банку». Жодних обмежень щодо діяльності російських банків і загалом до російського бізнесу в Україні досі не запроваджено. Українські фахівці заводу «Південмаш» продовжують обслуговувати російські ядерні ракети, а «Мотор Січ» через країни ОДКБ продовжує постачати мотори для російських військових літаків.

Чому українська влада досі не запровадила економічних санкцій проти агресора? Чому Рада національної безпеки і оборони після ухвалення парламентом Закону «Про санкції» 14 серпня цього року досі не спромоглася ухвалити конкретні рішення? Коли буде реалізовано пропозиції уряду щодо обмежувальних заходів стосовно 209 компаній та понад 1000 фізичних осіб, які представляють державу агресора і російський бізнес?

Чому не працюють навіть дзеркальні санкції проти російського імпорту, про які говорить Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк? Наприклад, за січень-травень 2014 року Росія обмежила продаж українського м'яса на своєму ринку на 75%, овочів – на 50%, водночас Україна збільшила закупівлі російських м'яса і овочів на 20% (дані Держстату).

Заяв державних діячів багато, але рішень досі немає.

Замість рішень ми отримуємо нарікання урядовців на те, що російський бізнес використовує своє монопольне становище на нашому енергоринку для політичного тиску на українську владу. Маю на увазі рішення «Київобленерго», яке перебуває у власності російського олігарха Бабакова, наближеного до Путіна, розпочати відключення електроенергії в Київській області.

Ситуація з «Київобленерго» ще раз показує, що російська агресія здійснюється не тільки на військовому фронті в Донбасі. Це тотальна війна. проти незалежної України, яка охоплює і економіку, і інформаційну царину, і масову культуру.

І Захід нам допомагатиме у цій війні рівно настільки, наскільки ми самі боротимемося з агресором! .

Що пропонує «Свобода» в питанні санкцій проти Росії:

1. Україна має повністю розірвати співпрацю з державою-агресором у військово-технічній царині та щодо товарів подвійного призначення. Її продовження не можна виправдати жодними фінансовими інтересами.

N4098а від 17.06.2014, Проект Постанови про мораторій на постачання до Російської Федерації товарів військового призначення та подвійного використання. (ініціатори законопроекту – Тягнибок О.Я., Сиротюк Ю.М., Кайда О.П.)

2. РНБО має невідкладно ухвалити всі пропозиції уряду щодо санкцій проти Росії. Перш за все компанії і банки з російським капіталом має бути позбавлено права брати участь у приватизації українських підприємств, державних закупівлях, в отримуванні рефінансування НБУ.

N4139а від 20.06.2014, Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для застосування санкцій до авіаційних компаній Російської Федерації за порушення правил міжнародних польотів. (ініціатори законопроекту – Мирний О.Б., Мірошниченко І.М.)

N4181а від 27.06.2014, Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Національного банку України щодо призупинення на території України діяльності філій та представництв банків Російської Федерації до завершення антитерористичної операції на сході України. (ініціатори законопроекту – Мирний О.Б., Мірошниченко І.М.)

3. У разі причетності російського бізнесу до підтримки дій терористів та агресора – має бути здійснено конфіскацію їхніх активів на користь держави.

N4456а від 11.08.2014, «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення фінансування проведення антитерористичної операції за рахунок осіб, винних у терористичній діяльності)». (ініціатори законопроекту – Тягнибок О.Я., Кривецький І.І. Іллєнко А.Ю.)

N4457а від 11.08.2014, «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо конфіскації майна в осіб, винних у терористичній діяльності)». (ініціатори законопроекту – Тягнибок О.Я., Кривецький І.І. Іллєнко А.Ю.)

4. Підприємства, які мають стратегічне значення для національної безпеки і в будь-який момент можуть бути використані для агресії проти України, має бути повернуто в державну власність.

Це, зокрема, стосується українських обленерго, які перебувають у власності російської компанії VS Energy (співласник – російський олігарх-путінець Олександр Бабаков) – «Київенерго» (80%), «Рівнеенерго» (85%), «Кіровограденерго» (95%), «Херсоненерго» (95%), «Житомиробленерго» (95%), «Севастопольенерго» (95%), «Чернівціобленерго» (70%), «Одесаобленерго» (50%).

N4505а від 14.08.2014, Проект Закону про націоналізацію. (ініціатори законопроекту – Тягнибок О.Я., Головко М.Й., Осуховський О.І.)

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: