Олег Рибачук Громадський діяч

Світ іде у 2015-й без розуміння правил міжнародної безпеки

Для України головний підсумок 2014 року – це звичайно знесення режиму Януковича і Євромайдан.

Для України головний підсумок 2014 року – це звичайно знесення режиму Януковича і Євромайдан. Він перетворився у зміну облич в політиці, на жаль, а не системи. Але значно підірвав основи ось цієї вертикалі влади, яку побудував Янукович, і дав можливість з’явитись новим політикам, новим політичним силам, дав надію громадянам на те, що вони можуть реально контролювати владу.

Міжнародний підсумок – більш негативний. У світі зникли будь-які правила. У світі зникло розуміння того, що є якісь угоди, гарантії, безпеки, недоторканість кордонів, є якесь якщо не міжнародне право, то хоча б якісь міжнародні правила, які дотримуються. Це підірвало відразу устрої, які вироблялися десятиліттями після Другої світової війни. Все це світ обережно вибудовував. Воно більш-менш трималося. Але в 2014 році світ іде у 2015-й без розуміння правил міжнародної безпеки. Найкраще, напевно, це виразив пан Путін у своїй «валдайській промові»: що зараз, мовляв, той хто сильніший, нахабніший, той може робити що завгодно.

Світ став такий: виграє груба сила, дезінформація. І на це немає ніякої управи. Агресор паралізував роботу Організації об’єднаних націй, проігнорував Хельсінські угоди. Тобто все, що в світі було нароблено, воно водночасся було зірвано, і на цьому місті поки що нічого нового не збудовано.

Те, яким буде 2015 рік, залежить буквально від перших його місяців. Українська влада, яка отримала все, що хотіла від виборців, абсолютно професійну більшість партій, які продекларували європейську інтеграцію. Президент теж йшов із проєвропейским лозунгом, отримав підтримку виборців, щоб виграти в першому турі. І президент, і парламент – всі за Європу, всі за реформи, всі готові демонтувати стару корупційну систему. От можливість продемонструвати це буде буквально в перші місяці – до весни. Я дуже сподіваюся, що так і буде. Тому що інший сценарій просто песимістичний і зовсім не прогнозований.

Автор - Олег Рибачук, екс-віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції, громадський діяч

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: