Олесь Доній Голова Мистецького Об'єднання «Остання барикада»

Чи є у ректорів залишки хребта?

До мене звернувся Левко Григорович Лук’яненко.

Герой України (і «формальний», тобто офіційний герой-бо має Зірку Героя, тобто офіційне визнання від Держави Україна, і «неформальний», тобто, народний герой-бо на відміну від деяких орденоносців, він виборював (і виборював героїчно) нашу Незалежність).

Людина, яка боролася за Незалежність. І за цю боротьбу провела 26 років у таборах і тюрмах.

І от, Героя України, незламного політв’язня, автора Акту проголошення Незалежності України, колишнього посла України в Канаді, народного депутата чотирьох скликань, Левка Григоровича не пустили виступати в університети.

Напередодні заздалегідь запланованого виступу в Житомирському університеті, Левко Григорович отримав нічим невмотивовану відмову від виступу в стінах університету.

І це – не поодинокий випадок. Аналогічно, не хотіли давати Левкові Лук’яненкові згоду на зустріч в стінах Ніжинського університету. Зрештою, в Ніжині повідомили, що виступ можливий за умов … «комерційної оренди». Тобто, безкоштовно Герою України зустрічатися зі студентами заборонено. А якщо заплатить, то, університет, розгляне це як власну «комерційну діяльність», і дозволить!

І це «інтелектуальні центри»? Кого можуть виховати навчальні заклади, якщо у них ректори мають вигнуто-поламані хребти і вчаться плазувати?

Я звертаюсь з питанням до ректорів українських університетів: Вам хтось дав вказівку не пускати до себе тих, хто боровся за Незалежність? Хтось в Міністерстві науки і освіти? Чи хто Вам має право вказувати? Чи це у Вас така «самоцензура»? Коли хочеться вже так вгодити, що не знаєте вже як і прогнутися?

Панове ректори, майте людську гідність. Не кажу навіть «майте сміливість». Майте хоч трохи людської гідності.

В європейській спільноті(до якої тепер буцімто зібралася прямувати навіть офіційна влада) відкриті лекції, виступи, зустрічі є формами передачі знань, підвищення інтелектуального рівня студентів (в тому числі-і розвитку критичного мислення). Не позбавляйте Ваших студентів можливостей спілкуватися з цікавими особистостями.

Вчіться бути європейцями!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: