Дмитро Орєшкін Російський політолог

Чому Путін не розлучиться з владою

Про ймовірність відходу Путіна на пенсію

Це взагалі жарт. Путін не може завершити кар'єру і тим більше після цього подорожувати. Це людина, яка більше всього на світі стурбована питаннями безпеки. Як він буде подорожувати? Навколо нього повинен бути полк охорони. Навіть коли він вступав на посаду після перемоги на виборах 2012 року, центр Москви був очищений від усіх, бо була підозра, що, не дай боже, з ним щось трапиться. А тепер після виходу на пенсію цей чоловік, який буквально з розуму сходить з питань особистої та сімейної безпеки, буде абсолютно неприкритим. Та ні, це немислимо. У цьому-то і проблема: він не може піти у відставку, навіть якщо б цього захотів. Він не може піти на пенсію. І те, що він про це говорить, це гра словами. Можливо, він навіть всерйоз так думає, але це технічні неможливо. З його рівнем недовіри, з його токсичної психікою, це суто теоретичні міркування.

Знаєте, як чекісти кажуть: як же ти проживеш, якщо у тебе ні ксиви, ні стовбура? Просто опуститися до рівня нормального лоха, як вони вважають, коли у тебе немає ні документа, ні зброї, вони не можуть, для них це психологічно некомфортно. А для Путіна тим більше, тому що він буде думати, що його викрадуть якісь люди Березовського або люди Ходорковського, або ІДІЛ, або ще хто-небудь, що вони будуть його катувати, що вони його посадять на палю, як Муаммара Каддафі. Путін в цьому сенсі нездоровий, на відміну від Горбачова, якому цілком достатньо тієї державної охорони, яка йому належить, або на відміну від Єльцина. Він прекрасно розуміє, що це неможливо. І для того, щоб стало ще очевидніше, він став говорити про зарубіжні поїздки. Поїздки за кордон, та ще й без охорони – це взагалі з області казок.

Коли середньовічні монголи Золотої Орди отримували владу, у них була така ритуальна процедура. Вони говорили: «Я не хочу панувати, я відмовляюся. А ти, молодший брат, не хочеш покерувати?» І так треба було всіх опитати, а всі казали: «Ні, ні в якому разі, тільки ти, тільки ти».

Іван Грозний теж перші роки відмовлявся від влади, замість нього функції російського государя виконував якийсь татарський мурза. А далі Сталін, який не раз затівав розмову про наступника. Це цілком у традиціях жанру, не треба до цього ставитися серйозно. Просто іноді раптом він починає говорити: «А чи не пора мені на пенсію?» І всі хором починають говорити: «Та що ви? Ми без вас не зможемо!» Це просто така процедура, дуже характерна для радянського і середньовічного дискурсу. В часи імперії Романових такого не було прийнято, а після революції – увесь час.

Я не знаю, що буде в 2018 році, чи будуть вибори президента в Росії. Може бути перероблена політична модель, тоді у нас в рамках подальшої демократизації з президентської республіки зроблять парламентську. Відповідно, Володимир Путін зможе бути вже не президентом, а головою уряду, і вся повнота влади зможе бути зосереджена в його руках. Так чи інакше в моєму слабкому уяві не вписується модель Путіна на пенсії.

І давайте не будемо займатися дитячими іграми – не відмовиться йти на вибори в 2018 році. А якщо відмовиться – так взагалі вибори будуть скасовані з якоїсь причини надвеликої важливості – війни чи ще чогось. Але що міркувати, хто б міг бути президентом. Хто міг би – той негайно буде відсторонений від влади і вилучений з чинної еліти. Звернули увагу на те, що поруч з Путіним немає нікого, хто міг би з ним зрівнятися? І це дуже ретельно дотримується. Сергій Борисович Іванов – не найяскравіша одиниця, і то на всякий випадок прибраний. Всі, хто поруч, йому по пояс, тобто ніяких яскравих особистостей. Їх немає і з'явитися не може.

Путін не може розлучитися з владою. Ми не знаємо, скільки йому ще бог відвів. Але він не може випустити з рук контроль, він занадто для цього затиснутий, переляканий, пригнічений, ображений і не впевнений у собі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: