Олександр Палій Політолог

Про що сказав Янукович

Прес-конференція Януковича свідчить: ...

Прес-конференція Януковича свідчить:

1. Янукович, захищаючи «Беркут» та Клюєва, взяв особисто на себе відповідальність за кривавий розгін студентського Майдану. Очевидно, метою було відмазатися, але вийшло як вийшло.

2. Янукович дуже боїться Майдану, навіть мирного і пацифістського. Янукович вважає Майдан «забороненим прийомом». Тобто це не мирний протест, на який Український народ має конституційне право, а щось таке, проти чого владі можна діяти (як вона досі діяла) забороненими методами (тітушки, побиття, мінування тощо).

3. Янукович вголос застерігає іноземних політиків від підтримки мирного громадянського Майдану, у той час як сам віддав цілі сфери державної політики політики в руки іноземній агентурі, та коректує свою політику після ударів з Кремля, і, схоже, не відчуває несуразності ситуації.

4. Янукович визнав, що постійно йдуть консультації щодо вступу до Митного союзу.

Як заявив Янукович на прес-конференції, Україна в 2003 році ратифікувала угоду про створення ЄЕП, і тепер має намір «рухатися в цьому напрямі», укладати угоди з країнами-членами якомога швидше.

Водночас, Янукович забув сказати, що підписання президентом України Кучмою в 2003 році угоди про утворення ЄЕП відбулося з обмовкою, що ця угода не повинна суперечити Конституції України, сокрема суверенітетові країни в торгівельно-економічнихї відносинах.

Таким чином, згідно із застереженнями президента, Кабміну і Верховної Ради рішення «єдиного регулюючого органу ЄЕП» можуть лише братися до відома суверенним українським урядом, і в жодному випадку не можуть мати зобов’язального характеру для України.

Конституція України прямо заперечує можливість існування наддержавних органів, навіть якщо їх задля маскування названо «регулюючими».

У Конституції чітко записано, що торгівельно-еконмоічні відносини - суверенне право державних органів України, а Стаття 9 Конституції не дає лазівок: «Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України».

Тому спроби Януковича втягнути Україну до Митного союзу та інших форм російського рабства через отвір ЄЕП є ще одним прикладом судорожного пошуку режимом можливостей для легалізації своєї державної зради.

5. Секретар РНБО Клюєв відверто зізнався, що якщо владу будуть усувати за її чудіння, вона почне колоти країну навіть не на дві, а на максимальну кількість частин: «Якщо продовжувати звинувачувати один одного, це шлях до розвалу країни навіть не на дві, а на три частини. І такі сценарії в нашій країні, на жаль, можливі». РНБО, яке зізнається в створенні смертельних загроз для національної бюезпеки країни - за Януковича це можливо.

6. У цей час Путін заявляє, що Чорноморський флот Росії є чинником стабільності для навколишніх країн і регіону, натякаючи на можливість виведення з під контролю України мінімум Криму.

Усе це відбувається за «президентства» Януковича, який усунувся від своїх обов'язків «гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина» (стаття 102 Конституції України). Тобто його як президента, що має це ключове визначення і ці функції, закріплені Конституцією, не існує. І це він сам зробив, а не Майдан.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: