Олександр Палій Політолог

Загони дейнеків: як Москва почала формувати «п’яту колону» у ХVII столітті

Оці загони, які Семьйон Грішін, актор Московського театру, намагається організувати, – це вже колись було. Дуже корисно знати, чим усе закінчилося. Називалися вони дейнеками.

Активна зовнішня політика гетьмана України Івана Виговського, спрямована на зміцнення міжнародного авторитету України, викликала занепокоєння московського уряду. Намагаючись підкорити Україну, Московія почала формувати за допомогою підкупу «п’яту колону» з числа кар’єристів, декласованих елементів та різних суспільних покидьків.

1659 року московський уряд спровокував повстання голоти в Україні. Тяжкі соціальні умови за часів Визвольної війни викликали зростання чисельності декласованих елементів, яких називали «дейнеками» за те, що вони часто ходили з дрюками (дейнеками), не маючи грошей на звичайну зброю. Дейнеки організовувалися в цілі загони, не підконтрольні ані уряду, ані полковникам і сотникам на місцях, ані Запорізькій Січі.

Загони дейнеків часто розорювали не лише польську шляхту, але й своїх співвітчизників. Ці загони були доволі боєздатними. В одній із сутичок українські урядові війська розбили дейнеків, лише після того, як ті напилися горілки та втратили пильність в охороні свого табору. Але легше почати розруху, ніж її зупинити. Почалася Руїна, після якої в Україні, за словами сучасника, вовків стало вдесятеро більше за людей.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: