Юрій Палійчук Політичний експерт

НБУ планує обмежити розрахунки готівкою до 1 тисячі євро. Які наслідки?

Прочитав приємну новину - НБУ планує обмежити розрахунки готівкою до 1 тисячі євро.

Прочитав приємну новину - НБУ планує обмежити розрахунки готівкою до 1 тисячі євро.

Що це означає? От, наприклад, я хочу продати машину. Щоб було легше рахувати - за десятку. А ви хочете купити машину, теж за десятку. І от зустрічаємося ми з вами, домовляємося і йдемо оформляти угоду. Приходимо в банк. Ви приносите десятку у вічно зелених купюрах. Банк кидає їх на спеціальний рахунок. Але у гривні і за курсом НБУ, який на гривню-дві нижчий від реального. В результаті я отримаю замість десятки - 9 650. Якщо банк ще візьме з мене комісію за зняття готівки, то це ще мінус 50-100 доларів. І то не в доларах, а в гривні.

І от виходжу я з банку доларів на 500 біднішим, ніж годину тому. І розумію, що через тиждень ці 9 550 стануть 9 380, якщо їх терміново не переведу в долари. А якщо і переведу, то у міняли і за курсом на гривню-дві вищим від обмінника. Тобто, в підсумку вийде так, що моя машина коштувала не десятку, а тищ 8. Але, найголовніше, що той, хто у мене її купив - віддав справедливу десятку і 2 тищі не зекономив. Питання - куди вони поділися?

От вам, риб'ятки, і задачка з макроекономіки для першого курсу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: