Юрій Палійчук Політичний експерт

Чому Путіну не потрібно йти в наступ

Зрозуміло, що Росія веде війну не за Донбас.

Зрозуміло, що Росія веде війну не за Донбас. Він їм не потрібен – зруйнований, голодний, злий, наповнений людьми, які взяли в руки зброю, і вже більше ніколи не спустяться в шахти і не стануть за станки.

Так само Путіну не потрібна ні відстала, енергозалежна промисловість, ні тим більше шахти з високою собівартістю видобутку вугілля.

В цьому конфлікті він переслідував такі цілі:

1. Дезорієнтувати Україну в зовнішній політиці.

Він цього досяг? Принаймні в найближчій перспективі – так. Сита Європа налякана, євродипломати шлють нам абсолютно чіткі сигнали, що ні безвізового режиму, ні вступу до НАТО, ні перспективи членства в ЄС найближчих 5 років нам ніхто не обіцятиме.

2. Ослабити Україну зсередини.

Конфлікт на Сході накладає відбиток на все – на видатки держбюджету, на суспільні настрої, порядок денний політичного життя.

Терористи все більше намагаються грати роль учасника політичного процесу, висувають законній владі свої вимоги. Путіну достатньо було окупувати 20 тисяч квадратних кілометрів території, щоб нав’язувати свою позицію решті території держави. Завдяки цьому, сьогодні наша держава найслабкіша за всю історію України.

3. Встановити контроль над усією Україною.

Конфлікт на Донбас, в парі з корупцією і відсутністю реформ, руйнує нашу економіку. Це, в свою чергу, породжує складну соціальну ситуацію, яка веде до реваншу проросійських сил.

Тобто, холодний аналіз показує, що Путін досягнув щонайменше оперативних цілей по Україні. А якщо подивитися на те, якими темпами в Україні назріває нова політична криза, тут не потрібен наступ ворожих військ – самі один одного доб’ємо. А тільки-но на Сході активізуються бойові дії, в парламенті буде уже не до взаємних звинувачень в корупції. Принаймні, людям буде не цікаво про це слухати.

Якщо Путін іде в наступ – він абсолютно точно закриє для себе шлях до пом’якшення санкцій, рішення щодо яких має прийматися влітку.

Отже, в новому наступі на Україну немає жодних вигод для Путіна. Логіка вказує на те, що для того, аби отримати перемогу в Україні – йому достатньо зупинити війська і спокійно спостерігати за тим, що відбувається у Києві, і час від часу підкидаючи дрова в горнило.

Але, усе вище викладене - це сухий аналіз, а Путін рідко керується здоровою логікою. Тому, буде наступ, чи ні – залежить лише від його бажання. А це – річ абсолютно не прогнозована.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: