Андрій Парубій Голова Верховної Ради

Три роки Самообороні Майдану. Барикади перемістилися на схід

Київ повстав, повстала вся Україна і сотні, тисячі українських громадян почали сходитися на Михайлівську

Сьогодні, 1 грудня, ми відзначаємо три роки від дня створення Самооборони Майдану

В ніч з 30 листопада на 1 грудня вирішувалося майбутнє України. Брутальний розгін і побиття студентів силовиками стало сигналом для всіх небайдужих українців. Існувала небезпека повної окупації України, а режим Януковича мав стати всього лиш тимчасовою російською окупаційною адміністрацією. У нас був вибір – знову бути колонією Москви чи повстати.

На ранок на Михайлівській площі ми голосно закликали: «Київ, вставай!». І Київ повстав, повстала вся Україна і сотні, тисячі українських громадян почали сходитися на Михайлівську. Тоді у промові біля пам’ятника княгині Ольги я сказав: «Сьогодні серце України б’ється тут, на Михайлівській площі, сьогодні тут Україна і ми стоїмо на передовій…» Відтоді і досі ми стоїмо на передовій боротьби.

У Михайлівському Золотоверхому монастирі, який став для нас першим прихистком, ми почали формувати з добровольців Самооборону Майдану.

Вже у сформованих колонах ми повернулися на Майдан, щоби всі бачили, українці – нескорені. Злочинному режиму не вдалося нас залякати, ми будемо боротися за Незалежність.

1 грудня ми збудували перші барикади. На барикадах виникали перші сотні Самооборони. Того вечора я зібрав першу нараду обраних на барикадах сотників. Ми почали нашу боротьбу на Михайлівській площі, у стінах Михайлівського монастиря – нашої одвічної твердині і обрали символом Самооборони Майдану – зображення Архистратига Михаїла, – носили його на своїх щитах немов би середньовічні українські лицарі.

Революція гідності – не закінчилася, як думають багато політиків. Наші барикади, наші намети перемістилися на схід. Зараз це лінія зіткнення, це фронт війни з екзистенційним, споконвічним ворогом України – імперською Росією.

Тисячі бійців Самооборони Майдану рушили на боротьбу з російським окупантом на дальні барикади на схід.

У цей день хочу згадати і пом’янути всіх наших соратників, всіх бійців Самооборони Майдану, які віддали своє життя за Незалежність України, за свободу, за гідність всіх українців.

Наша боротьба триває! Ми переможемо!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: