Михайло Поживанов Політик, громадський діяч

«УДАР» сповільненої дії: бути фракції в Київраді єдиній чи розділитися навпіл?

З перших же тижнів існування Київради найбільша НЕДОфракція столичного парламенту стала й найбільшим порушником всіх писаних та неписаних правил

Навіть через місяць з гаком після виборів сайт Київської міської ради виглядає дивним чином: у переліку фракцій – вісім, а не дев’ять позицій, й всі вони торкаються «маленьких переможців».

З таблиці, поданій у розділі «Фракції», дізнаємось, що Радикальна партія Ляшка провела до КР сімох депутатів, «Свобода» – шістьох, «Самопоміч» – п’ятьох, від «Батьківщини» та «Громадянської позиції» «депутатствують» по троє добродіїв, і по двоє – від Демократичної партії та «Демальянсу».

Разом виходить 28. А де ж решта – 92 депутати? Частина зі «зниклих» є мажоритарниками, які можуть лишатися позафракційними. Але, як ми пам’ятаємо, у КР цього скликання є мега-фракція з 77 «багнетів», яку делегувала до міськради партія «УДАР».

Та якщо на сьогоднішній день «маленькі» досить швидко визначилися зі своїм складом (власне, варіантів у них було й небагато), то «великі» ніяк не завершать юридичне оформлення свого статусу.

Затримка ця пов’язана із невизначеністю: бути фракції єдиній чи розділитися навпіл, тобто на «УДАР» та «Солідарність»? Затягування із розв’язанням цього питання стає вже майже непристойним. Саме тому було вирішено ухвалити остаточний вердикт до 3 липня, тобто перед черговим засіданням КР. Але дедлайн не спрацював, й минулого четверга «кличкісти» так й не зробили жодної заяви.

Можливо, хтось помилково думає, що це – їхні проблеми. Але фракції створюються не просто задля єднання людей, близьких по духу чи таких, що належать до однієї партії. Фракції у площині влади несуть певне смислове навантаження, вони мають повноваження, права та обов’язки.

Фракції приймають участь у погоджувальній раді, фракції делегують своїх представників виступати з трибуни, робити заяви, лобіювати рішення – все це не може бути напів-анонімним, коли присутні насправді знають, з чийого голосу «співає» той чи інший депутат, але за формальною ознакою не ідентифікують його з жодною фракцією.

Тож маємо те, що маємо: з перших же тижнів існування Київради найбільша НЕДОфракція столичного парламенту стала й найбільшим порушником всіх писаних та неписаних правил.

Маленькі фракції не зловтішаються: вони наразі «тихо ропщут». «Маленьких» лякає розпад «УДАРу» не менше, аніж його єдність. Будучи іще єдиним «кулаком», «ударівці» одноосібно розподілили найбільш «козирні» комісії, лишивши «маленьких» на бобах.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: