Петро Порошенко П'ятий президент України

Членство в Радбезі ООН дає Україні нові можливості для відстоювання свого суверенітету

Звернення з нагоди обрання України непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки

Звернення з нагоди обрання України непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки

Друзі!

Нарешті це відбулося! Сьогодні Україну обрали непостійним членом Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй на 2016-2017 роки.

Це результат нашої спільної роботи: моєї як Президента та українських дипломатів. Це є безумовним визнанням непересічного внеску України, як засновниці Організації, в забезпечення базових принципів Статуту ООН, захисту прав і свобод, процес ядерного роззброєння та міжнародну миротворчу діяльність.

Цей переконливий результат є свідченням глибокої міжнародної солідарності з Україною в умовах триваючої зовнішньої агресії з боку постійного члена Ради Безпеки ООН. Нам це вдалося дякуючи мужності та героїзму українського народу у боротьбі за свободу та незалежність.

Кожен зі 177 голосів, відданих сьогодні в Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку за Україну – це голос на підтримку державного суверенітету, політичної незалежності та соборності України.

Це голосування продемонструвало справді глобальний рівень міжнародної підтримки України. Спочатку нам вдалося створити європейську коаліцію, потім розширити її межі до трансатлантичної, і сьогодні на 70-й Генеральній Асамблеї ООН перетворили її в глобальну.

Від імені українського народу дякую всім нашим міжнародним партнерам і друзям за довіру та солідарність.

Цього разу перемога є особливо цінною, оскільки ми її досягли в ситуації, коли світ постав перед найскладнішими викликами за останні десятиліття: Україна стала об’єктом зовнішньої агресії, частину нашої території окупувала Росія - постійний член Ради Безпеки ООН.

Саме тому членство в Радбезі дає нам нові можливості для відстоювання свого суверенітету і територіальної цілісності, але водночас накладає на Україну додаткову відповідальність за підтримання миру та стабільності у цілому світі.

Ключовою місією нашого членства в Раді Безпеки буде рішуче відстоювання Цілей і Принципів Статуту ООН, розроблених за провідної ролі України ще 70 років тому.

Йдеться про безумовні та незмінні цінності, покладені в основу нашого світоустрою – мирне врегулювання конфліктів, повагу до принципів справедливості та міжнародного права.

Значну увагу Україна приділятиме реформуванню Ради Безпеки і протидії зловживанню правом вето постійними членами, один з яких став агресором проти України.

Удосконалення миротворчої та миробудівної діяльності ООН, боротьба з тероризмом та його проявами, надання юридично зобов’язуючих гарантій безпеки країнам, що добровільно позбулися ядерної зброї – все це буде серед пріоритетів майбутньої роботи України в Раді Безпеки.

Я щиро вітаю український народ з цим міжнародним і дипломатичним здобутком України! Не маю жодного сумніву, що він допоможе нам принести довгоочікуваний мир, сприятиме відновленню українського суверенітету над всіма окупованими Росією територіями, як на Донбасі, так і в Криму.

Слава Україні!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: