Віктор Пинзеник Економіст

Європейський вибір: перші позитивні сигнали у зовнішній торгівлі України

На фоні безперечної пріоритетності уваги до подій, що відбуваються на сході країни, малопомітною стала інформація про позитивні сигнали зрушень у зовнішній торгівлі України

На фоні безперечної пріоритетності уваги до подій, що відбуваються на сході країни, малопомітною стала інформація про позитивні сигнали зрушень у зовнішній торгівлі України. Серед них два найважливіші:

Перший сигнал. Вперше за багато років сальдо зовнішньої торгівлі України виявилося позитивним. За підсумками п’яти місяців поточного року експорт перевищив імпорт більші ніж на 0,5 млрд.доларів (востаннє позитивний результат зовнішньої торгівлі був зафіксований у 2004 році). Факт такого перевищення фіксується з березня поточного року і є результатом процесу девальвації національної валюти. Будучи неминучим наслідком провалу економічної політики останніх років корекція курсу посилила конкурентоздатність національної економіки як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку (девальваційне «мито» на імпорт). Чинник припинення постачання газу з боку Російської Федерації теж мав певний вплив, але не він був визначальним.

Сигнал другий. Досить істотні зрушення відбуваються в структурі українського експорту. При загальному зменшенні експорту за січень–травень на 5,1 % наші виробники нарощують обсяги експорту в країни Європейського Союзу, який зріс на 15,3%, в тому числі у травні (до травня минулого року) майже на 38% (загальне зростання експорту в травні склало 3,9%). Частка країн ЄС в українському експорті досягнула за п’ять місяців 33,5% проти 27,6% за аналогічний період минулого року.

Аналізуючи ці дані, констатую, що українська економіка вже починає використовувати можливості, які дає угода про вільну торгівлю з Європейським Союзом (введена в односторонньому порядку в дію до її підписання). Цей процес підштовхується повномасштабною торгівельною війною, що веде РФ стосовно імпорту українських товарів. В умовах агресії з боку нашого північного сусіда та непростої економічної ситуації важливо поєднати зусилля парламенту, Уряду і бізнесу для прискорення процесу нарощування масштабів виходу на європейський ринок: прийняття відповідних законів, проведення Урядом переговорів щодо збільшення обсягів квот та спрощення процедурпроходженнятехнічних бар’єрів, наполегливість та націленість бізнесу в пошуку нових ринків.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: